Ingezonden persbericht

Persbericht

Noordwijk aan Zee, 16 juli 2009

KOPER AAN ZEE IN NOORDWIJK

In Noordwijk staat sinds deze zomer een cirkelvormig Theepaviljoen met koperen dak geïnspireerd op de Jugendstilpaviljoens uit de jaren twintig . In de 'tuin' van Grand Hotel Huis ter Duin laat architect Arie Korbee uit Noordwijk luxe sferen uit vervlogen tijden herleven. Uniek is dat het koperen dak door de mineraalhoudende zeelucht niet groenkleurig oxideert maar altijd koperkleurig zal blijven. De kleine ronde dakkapellen, de hoge gebogen entree, en de met glas opgetilde punt van het koperen dak maken Theepaviljoen 'Copper' tot een nieuwe eyecatcher van Noordwijk aan Zee.

Theepaviljoen als esthetiserend gebaar
Tot voor kort werden bezoekers aan Noordwijk bij binnenkomst van de badplaats direct geconfronteerd met een uit de jaren zeventig stammend appartementencomplex die het zicht op zee vrijwel ontneemt. Precies waar het duin op zijn hoogst is, wordt de blik nu getrokken naar het stijlvolle Theepaviljoen. Architect Arie Korbee: "Het Theepaviljoen maakt bewust een esthetiserend gebaar. Rekening is gehouden met de stedenbouwkundige randvoorwaarden opgenomen in het 'Beeldkwaliteitplan Noordwijk aan Zee' van de gemeente. Het Theepaviljoen overstijgt de pure kwaliteitseisen op architectuurgebied en is het eerste geslaagde uitgevoerde ontwerp dat geheel aan dit 'Beeldkwaliteitplan' voldoet."

Koper aan zee
In 1990 ontwierp Arie Korbee ook Grand Hotel Huis ter Duin dat na een grote brand opnieuw opgebouwd moest worden. De congreszaal van het hotel aan de voorkant heeft hetzelfde opvallende koperen dak. Het nieuwe Theepaviljoen dat onderdeel uitmaakt van het Huis ter Duin-complex refereert met dezelfde kleurstelling, architectonische stijl en het koperen dak aan deze schelpvormige congreszaal waarmee een bewuste en doeltreffende associatie ontstaat.

Panoramisch uitzicht op zee
Copper heeft door zijn heuvelligging een vrij en panoramisch uitzicht op zee. Bij minder goed weer is er binnen ook een 'buitensfeer' gecreëerd. Het overstekende dak heeft in het midden een verhoogde cirkel die in het hart van het interieur daglicht naar binnen trekt. Daarnaast is er een 'overkragend' buitengedeelte boven de veranda die het mogelijk maakt om in alle weersomstandigheden 'buiten-binnen' te zitten.

Luxe parkeren
Direct onder Copper ligt de ondergrondse parkeervoorziening. Ook deze is ontworpen door architect Korbee. De garage biedt plek aan ongeveer 170 plaatsen waarvan ongeveer de helft openbare parkeerplaatsen zijn (tegen betaling). Met gestuukte wanden, bijzonder kolommen en high-tech verlichtingstechnieken kunnen bezoekers aan Noordwijk tegenwoordig 'in stijl' parkeren. "De garage is volledig uit het zich onttrokken door het aangelegde natuurgebied erboven en eromheen. Een glazen puntige koepel, die ondergronds voor het noodzakelijke daglicht zorgt, is het enige element dat verraadt dat hier een andere functie gelokaliseerd is" aldus Korbee.



Ingezonden persbericht