Ingezonden persbericht

PERSINFORMATIE

ICT~Office wil onderste steen boven bij AZ over ontbreken aanbesteding

Woerden, 16 juli 2009

ICT~Office heeft ernstige twijfels bij de manier waarop het ministerie van Algemene Zaken omgaat met de realisatie van de website rijksoverheid.nl. De gekozen aanpak doet geen recht aan het beginsel dat leveranciers gelijke kansen moeten hebben indien de overheid ICT-producten of -diensten selecteert. Na diverse keren vruchteloos overleg en een teleurstellende briefwisseling met het ministerie, heeft ICT~Office een WOB-verzoek hierover ingediend.

De rijksoverheid ontwikkelt in het kader van het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS) een nieuwe rijkswebsite. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD, onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken) heeft hiervoor 'Hippo 7' geselecteerd als content management systeem. De RVD heeft echter nagelaten hiervoor een aanbesteding uit te schrijven, omdat deze Hippo 7 als gratis open source software aanmerkt.

Gelijke kansen

ICT~Office vindt dat de overheid ten eerste moet zorgen voor adequate specificaties en vervolgens geen marktpartij (open source of closed source) mag uitsluiten mee te dingen naar een opdracht. Dat betekent dat keuzes op basis van persoonlijke voorkeuren en toevalligheden uit den boze zijn. Het 'level playing field' moet voor alle ICT-leveranciers zijn gewaarborgd. De RVD dient volkomen transparant te zijn bij het selecteren en verwerven van software voor de rijkswebsite. ICT~Office heeft een WOB-verzoek ingediend met zo'n 70 vragen die voor opheldering moeten zorgen in het geval van Hippo 7.

Drempel

Voor het project ONS heeft de overheid vele miljoenen euro's beschikbaar. Deze worden deels besteed aan de inzet van overheidspersoneel en deels aan de inzet van marktpartijen. Ook de omvang van de inzet door derden is onduidelijk. ICT~Office wil weten of de overheid de wettelijke aanbestedingsdrempel heeft overschreden. In vervolg op de contacten tussen ICT~Office en de RVD, heeft de laatste besloten op korte termijn een aanbesteding te starten voor de inhuur van extern personeel.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (