Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

Overheid weigert WOB-verzoek van ICT~Office

Woerden, 16 juli 2009

ICT~Office overweegt de rijksoverheid voor de rechter te slepen, indien de overheid blijft weigeren de toelichting op de zogenoemde ARVODI-voorwaarden openbaar te maken. Tot nu toe heeft een WOB-verzoek van ICT~Office hierover geen resultaat gehad.

ICT~Office heeft enige tijd geleden een verzoek om informatie gedaan op basis van de Wet openbaarheid bestuur (WOB-verzoek). Dit betrof de openbaarmaking van de toelichting op de 'Algemene rijksvoorwaarden voor het verstrekken van opdrachten tot het verrichten van diensten' (ARVODI-voorwaarden). Bedrijven uit de ICT-branche worden regelmatig geconfronteerd met deze inkoopvoorwaarden wanneer zij zaken willen doen met de overheid. De ARVODI-voorwaarden zijn echter niet geschikt voor de levering van ICT-diensten, hetgeen staat vermeld in de toelichting. Deze wordt echter alleen verspreid binnen de overheid en niet verstrekt aan leveranciers. Hiermee gebruikt de overheid de ARVODI-voorwaarden op een oneigenlijke manier.

Onprofessioneel opdrachtgeversschap

In het (vertraagde) antwoord op het WOB-verzoek van ICT~Office, wordt toegegeven dat de toelichting op de ARVODI-voorwaarden abusievelijk verwijst naar de zogenoemde 'Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (ARBIT-voorwaarden). Deze voorwaarden bestaan alleen nog in concept. Dit heeft tot gevolg dat de overheid in het ene geval verwijst naar ARBIT-voorwaarden die niet bestaan of in het andere geval naar ARVODI-voorwaarden die minder geschikt zijn voor aanbesteding van ICT-diensten. In beide gevallen getuigt dit van onprofessioneel opdrachtgeversschap door de overheid.

Laatste kans

ICT~Office heeft te horen gekregen dat nader wordt bekeken of de toelichting op de ARVODI-voorwaarden kan worden beschouwd als een interne ambtelijke instructie. Is dat het geval, dan zou openbaarmaking op grond van een WOB-verzoek niet aan de orde zijn. ICT~Office bestrijdt deze opvatting en heeft aangegeven een discussie hierover met de rechter met vertrouwen tegemoet te zien. Voor het eventueel zover komt, geeft ICT~Office de rijksoverheid nog een laatste kans om op korte termijn de toelichting openbaar te maken.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (