Ingezonden persbericht

PERSINFORMATIE

ICT~Office geeft TenderNed dikke onvoldoende

Woerden, 16 juli 2009

ICT~Office heeft in een brief aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken haar bezorgdheid geuit over de ontwikkelingen rond TenderNed. TenderNed is een IT-systeem bedoeld om bedrijven en de (semi)overheid te ondersteunen bij aanbestedingen en administratieve lasten te verminderen. Ondanks eerdere beloftes is TenderNed nog steeds niet operationeel.

Met de bouw van TenderNed wordt beoogd een geavanceerd IT-systeem in het leven te roepen, waarmee aanbestedende diensten op innovatieve wijze worden ondersteund bij hun aanbestedingstrajecten en waarmee bedrijven zich zonder onnodig hoge administratieve lasten voor overheidsopdrachten kunnen aanmelden of op opdrachten kunnen inschrijven. De realisatie van TenderNed verloopt al enige tijd uiterst problematisch. Anders dan vorig jaar in het vooruitzicht is gesteld, lukt het kennelijk niet de eerste fase van het beoogde IT-systeem medio dit jaar operationeel te krijgen. Deze ontwikkeling is zeer te betreuren, temeer daar er zich ook al in een eerder stadium knelpunten rondom de bouw van het systeem hebben voorgedaan.

Zware administratieve lasten

Al vaker heeft ICT~Office uitgesproken dat de overvloed aan aanbestedingsregels, de complexe procedures en de papierwinkel van de aanbestedingspraktijk haar een doorn in het oog zijn. Een bedrijf dat wenst mee te dingen naar een overheidsopdracht, moet soms dikke pakketten papier indienen. Vaak vragen overheidsinstanties onnodig steeds weer naar dezelfde informatie. Talloze MKB-bedrijven laten de overheid als potentiële opdrachtgever daarom links liggen, maar ook grote ondernemingen zien zich steeds meer geconfronteerd met zware bureaucratische en administratieve lasten van de aanbestedingspraktijk. In tijden van recessie is dat extra zorgelijk. Het is pijnlijk te constateren dat de overheid in haar inkoopbeleid daarmee zichzelf uiteindelijk ook buiten spel dreigt te zetten, wat vanuit een publieke verantwoordelijkheid ronduit een slechte zaak is.

Start onzeker

Het belang van TenderNed voor de aanbestedingspraktijk is evident. In het onlangs gepubliceerde conceptvoorstel voor een nieuwe Aanbestedingswet worden alle aanbestedende diensten in ons land wettelijk verplicht gebruik te gaan maken van TenderNed. Het is nog onzeker of TenderNed beschikbaar is op het moment dat de nieuwe wet in werking treedt.

ICT~Office is eens te meer teleurgesteld over de ontwikkelingen rondom TenderNed, nu ICT~Office al in 2007 heeft aangegeven dat de zogenoemde 'Masterfile' een oplossing is voor het herhaald gebruik van basisdocumenten bij aanbestedingen. Tot verbazing werd de Masterfile eenvoudigweg van de hand gewezen met een beroep op de invoering van TenderNed uiterlijk medio 2009. Hoewel de scope van de Masterfile zeker minder ver gaat dan het beoogde TenderNed, had dit in een latere fase goed kunnen worden ingepast in TenderNed. Met het inzetten van de Masterfile had een deel van de knelpunten in de aanbestedingspraktijk al vanaf 2007 opgelost kunnen zijn.

Aanbod ICT~Haalbaarheidstoets

Nu TenderNed naar het lijkt voorlopig het licht nog niet ziet, staan aanbestedende diensten en bedrijfsleven in de aanbestedingspraktijk voorlopig nog met lege handen. In het belang van het ICT-bedrijfsleven biedt ICT~Office aan om samen te werken aan een oplossing. Bijvoorbeeld door een ICT~Haalbaarheidstoets uit te voeren: een advies dat in een vroegtijdig stadium aangeeft of een gewenst ICT-project tot een succes leidt.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die ¤ 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (