Beeld en Geluid

Rob Franken - Fender Rhodes

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid presenteert in samenwerking met Sonic Scenery, TROS, VPRO, NPS, Radio 6 en het de verzamel-CD 'Rob Franken - Fender Rhodes'. Een hiaat in de Nederlandse muziekgeschiedenis is eindelijk rechtgezet.

Rob Franken; een onvergetelijke pianist. Actief sinds 1965, had zijn eigen bands en trio, speelt mee op zo'n vierhonderd platen waaronder legendarische sessies als de soundtrack voor 'Turks Fruit'(1973). Franken was één van de eerste pianisten die goed overweg kon met Hammondorgel en Fender Rhodes piano. Hij was thuis in vele stijlen; van jazz tot popmuziek en stevige funk. Naast zijn vaste aanstelling in de bigband van Peter Herbolzheimer en in het orkest van Rogier van Otterloo was hij de favoriete pianist van North Sea Jazz artiest Jean 'Toots' Thielemans; "Ik heb heel veel van Rob geleerd, hij heeft me enorm geïnspireerd. Zonder Rob Franken had ik totaal anders gespeeld."

Vijfentwintig jaar geleden overleed Rob Franken, slechts 42 jaar oud. Op de verzamel-cd 'Fender Rhodes' is een gedeelte van zijn muzikale nalatenschap bijeengebracht. De CD is onder meer samengesteld uit opnames voor het legendarische 'Sesjun' van de TROS en van zeldzame opnamen uitgezonden door de VPRO. Opnamen die opgediept werden uit de spelonken van Beeld en Geluid. Zonder uitzondering unieke opnames die niet eerder beschikbaar waren.

We horen Franken als solist in zijn eigen trio, en als begeleider van grootheden als Jimmy Owens, Clark Terry, Ernie Wilkins en Jean 'Toots' Thielemans, die zaterdag 11 juli het eerste exemplaar in ontvangst neemt.Ook bevat de CD opnamen van 'The Keyboard Circle', een bijzondere formatie van Franken met collega-toetsenist Jan Huydts. Deze werden in 1976 gemaakt door de VPRO.Bovendien is aan de verzamelaar een bonus-cd toegevoegd; het NPS-radioportret 'De man achter de piano', dat Frank Jochemsen voor Radio 6 maakte.