De Ostfrieslandroutes: een nieuw fietskwartet bij onze Oosterburen


LEER (D), 20090716 -- Ostfriesland is de streek net over de grens bij Groningen. Hier worden tradities in ere gehouden, en niet alleen wat betreft het theedrinken. Ostfriesland is een waar eldorado voor fietsers. Voor iedereen die dit schiereiland en zijn cultuur wil leren kennen, zijn vier nieuwe, meerdaagse fietsroutes samengesteld die uitstekend geschikt zijn voor een korte vakantie net over de Duitse grens.

De samenstellers van deze toeren hebben de volgende karakteristieke begrippenparen als uitgangspunt voor de vier fietstoeren genomen: water & weidsheid, oude & nieuwe havens, tuinen & kastelen en zeerovers & stamhoofden. Samen ontsluiten deze vier delen van het fietskwartet het gehele Ostfriese schiereiland. Naast de vier- en vijfdaagse basisarrangementen kunnen culinaire en culturele bouwstenen geboekt worden. Wie meer tijd heeft en benieuwd is wat Ostfriesland nog meer te bieden heeft, combineert gewoon twee of meer toeren.

Water & weidsheid

Achter de Ostfrieslandroute Water & weidsheid verbergt zich het landschapsbeeld dat zo bepalend is voor deze landstreek: een vlak en open landschap, vruchtbare groene weides en kanalen die als een raster over het land zijn gelegd. Een hoofdrol tijdens deze toer is weggelegd voor het stadje Leer. De cultuurtip omvat onder meer een bezoek aan de Museumshafen, een klein openluchtmuseum met historische schepen.

Oude & nieuwe havens

De schilderachtige havenstadjes Neuharlingersiel, bekend om zijn kottervloot, en Carolinensiel met zijn museumhaven, vertegenwoordigen de oude, traditionele havens die eens zo belangrijk waren voor de visserij. Een bezoek aan de nieuwe, grote zeehaven JadeWeserPort die in Wilhelmshaven wordt aangelegd, vormt wel het grootst denkbare contrast daarmee.

Zeerovers & stamhoofden

De middeleeuwen waren de hoogtijdagen van enkele machtige Friese stamhoofden. Het gehele Ostfriese gebied was verdeeld tussen machtige families. De machtstrijd tussen de stamhoofden speelde in de geschiedenis van deze regio een belangrijke rol. Een bezoek aan de zogenaamde `Thingstätte', een middeleeuwse vergaderplaats van de Friese stamhoofden in Upstalboom, zal zeker tot de verbeelding spreken. Of wat te denken van het bezoek aan het `Piratennest' van de roemruchte middeleeuwse piraat Störtebeker in Marienhafe?

Tuinen & kastelen

Een bezoek aan het `Parks der Gärten' met 90 thematische tuinen in Bad Zwischenahn en een bezoek aan het `Blumenreich' in Wiesmoor met zijn bloemenhal zijn voor de tuinliefhebber een echte must. In de cultuurtip is een bezoek aan de waterburcht Gödens ingepland.

Meer informatie: www.ostfriesland-toerisme.nl/fietsen

Ostfriesland Tourismus GmbH | Ledastr. 10 | 26789 Leer
T + 49 491 9196 9660 | info@ostfriesland-toerisme.nl | www.ostfriesland-toerisme.nl





Ingezonden persbericht