Ingezonden persbericht


VERGETEN VLUCHTELINGENDRAMA IN PAKISTAN
Nederland Helpt, donderdag 16 juli, Nederland 2, 17.09 uur.

Pakistan. Westerse hulpverleners zijn er amper, evenmin als journalisten die verslag doen van de tragedie. In Noord-Pakistan moesten in de afgelopen maanden 2,5 miljoen burgers hals over de kop hun huis ontvluchten omdat over hun hoofden een bittere strijd werd uitgevochten tussen de taliban en het Pakistaanse regeringsleger. EO Metterdaad besloot met een filmploeg af te reizen naar dit onherbergzame gebied voor een bezoek aan de vluchtelingenkampen bij de Swat vallei. De beelden waar ze mee terug kwamen tonen een menselijke drama dat zijn gelijke niet kent.

In deze aflevering zien we het verhaal van mensenrechtenactiviste Tahira Abdullah. Deze dappere vrouw komt ondanks gevaar voor eigen leven al 30 jaar op voor de rechten van vrouwen en kinderen. Ze staat bovenaan de dodenlijst van de taliban maar laat zich daardoor de mond niet snoeren; ze vertelt openlijk over de gruweldaden van de taliban.

Eerste hulp
Veel vrouwen staan er alleen voor, omdat hun mannen zijn achtergebleven in het oorlogsgebied. Zij proberen daar hun eigendommen, grond en bijna rijpe gewas te beschermen. Hulporganisaties die in de vluchtelingenkampen actief zijn, worstelen met de immense menselijke noden en tegelijk extreme veiligheidsproblemen. Meer dan eens zijn hulpverleners rechtstreeks het doelwit van de bomaanslagen van de Taliban. Hierdoor wordt de hulpverlening rechtstreeks ondermijnd. Metterdaad steunt via Kerkinactie een lokale Pakistaanse hulporganisatie die middenin het rampgebied, met gevaar voor eigen leven, actief is om de ergste nood te lenigen.

Drinkwater, rijst, meel, stookolie en kleding worden uitgedeeld. Veel vluchtelingen lijden vanwege de hitte aan buikgriep, infecties of huidaandoeningen. Daarom wordt ook medische hulp verleend. Naast de noodhulp kijkt deze lokale hulporganisatie ook naar de toekomst van de vluchtelingen, want als deze terugkeren naar hun voormalige woonplaats zullen ze ook daar zeer slechte omstandigheden aantreffen; wegen zijn verdwenen onder het puin, hun huizen kapot, de oogst vernietigd en dieren doodgeschoten. Er zal dan opnieuw hulp nodig zijn om de vluchtelingen een nieuw toekomstperspectief te geven.

Einde nog niet in zicht
De verwachting is, dat er nog meer mensen op drift zullen raken. De Pakistaanse regering pakt de illegale Talibaanmilities weliswaar hard aan, maar de ervaring leert dat deze groepen niet eenvoudig te bestrijden zijn. Deze groepen trekken langzaam naar het zuiden, Waziristan in de grensgebieden met Afghanistan en Iran. Ook het leger verlegt zijn aanvallen naar dit gebied. De verwachting is dat dit voor nieuwe vluchtelingenstromen zal zorgen.


---

Noot voor redactie,