Gemeente Beuningen


Prestatieafspraken gemeente Beuningen en Standvast Wonen

Op 16 juli ondertekenen burgemeester Zijlmans van de gemeente Beuningen en directeur Van Grinsven van Standvast Wonen de prestatieafspraken 2009-2010. Hiermee leggen gemeente en de wooncorporatie vast welke inzet zij plegen om te zorgen voor een aantrekkelijk woon- en leefmilieu in de gemeente Beuningen.

Standvast Wonen is voor de gemeente een belangrijke partner, zowel bij het bouwen van nieuwe woningen als bij het beheer van reeds bestaande woningen en buurten. Naar verwachting verrijzen er in de komende tien jaar zo'n 1500 nieuwe woningen in Beuningen. Op locaties waar betaalbare woningen worden gebouwd, nodigt de gemeente Standvast Wonen uit als realisatiepartner. Partijen hebben afgesproken dat Standvast Wonen in iedere kern betaalbare woningen bouwt voor starters, senioren en gezinnen. Om de bouw van betaalbare woningen mogelijk te maken is de gemeente bereid aan Standvast Wonen een bijdrage te leveren aan de grondkosten, in de vorm van een achtergestelde lening.

Vergrijzing
Beuningen krijgt de komende jaren te maken met een toenemende vergrijzing. Standvast Wonen wil daarom dat nieuwe woningen zoveel als mogelijk levensloopbestendig worden gebouwd. Ook onderzoeken de gemeente en Standvast Wonen hoe wonen meer gecombineerd kan worden met zorg en welzijn. Hierbij wordt gedacht aan het bouwen van woonservicepunten in iedere kern. Dit zijn woonprojecten voor senioren en zorgvragers van waaruit ook zorg en welzijn wordt geleverd naar omwonenden.

Koopwoningen voor starters
Standvast Wonen wil koopwoningen ook bereikbaar maken voor starters. Daartoe biedt zij driehonderd bestaande huurwoningen in de vorm van Slimmer Kopen aan. Dit is een financieringsconstructie waarbij de koper de huurwoning met korting kan kopen. Ook zijn Gemeente en Standvast Wonen van plan om meer nieuwbouwwoningen via een koop-huur constructie aan starters aan te bieden.

Project buurtbemiddeling
De leefbaarheid van bestaande buurten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zo werken gemeente en Standvast Wonen al enige tijd samen aan de verbetering van het Oranjekwartier, Olden Tempel en Wilgenoord. De komende jaren bouwen beide partijen daaraan verder. In het najaar van 2009 starten Standvast Wonen en de gemeente met het project buurtbemiddeling, waarin beiden voor de helft investeren. Buurtbemiddeling is een methode waarbij een vrijwilliger uit de buurt contact opneemt met bewoners waartussen een burenruzie dreigt te ontstaan. Via buurtbemiddeling zijn bewoners in staat zelf conflicten op te lossen en escalatie te voorkomen.

Duurzaamheid
De partijen zijn het er beiden over eens dat zowel nieuwe als bestaande woningen zoveel mogelijk duurzaam en energiezuinig moeten zijn. Nieuwe woningen krijgen een betere isolatie (hogere EPC-norm) dan wettelijk vereist is. Daarnaast investeert Standvast Wonen in de isolatie en technische installaties van bestaande woningen met als doel om in tien jaar tijd haar volledige woningbezit op gemiddeld energielabel B te brengen.