Gemeente Geertruidenberg

Grondwateroverlast

Gemeenten moeten tegenwoordig zorgdragen voor een loket waar klachten en vragen van burgers over grondwater worden afgehandeld.

Om een antwoord op de vraag te kunnen geven hoe de grondwaterstanden in de gemeente Geertruidenberg zijn, is begonnen met het inrichten van een grondwatermeetnet.

Dit meetnet bestaat uit peilbuizen in de berm van de weg of het trottoir. Het grondwaterpeil van deze buizen wordt regelmatig gemeten.

Om de plaats van de peilbuizen te bepalen, wil de gemeente graag weten waar er problemen zijn met het grondwater.

Voorbeelden van grondwateroverlast zijn: de afstand tussen de onderkant van de vloer of maaiveld en het grondwater is minder dan 70 cm., of het grondwaterpeil in tuinen is minder dan 50 cm onder het maaiveld. Een overschrijding van korte duur is hierbij acceptabel.

Met het plaatsen van peilbuizen is het probleem van het grondwater nog niet opgelost, maar als deze zijn geplaatst, krijgt de gemeente wel een beter beeld van de grondwaterstanden. Over ongeveer twee twee jaar wordt er een beslissing genomen om de problemen op te lossen. U kunt grondwateroverlast melden via info@geertruidenberg.nl of telefonisch 0162 - 579 579.