Dichterbij op vakantie voor portemonnee; niet voor milieu

16/07/2009 09:00

Milieu Centraal

Utrecht, 16 juli 2009 - Nederlanders gaan deze zomer dichter bij huis op vakantie dan voorgaande jaren. Meer mensen kiezen voor een vakantie in eigen land om geld te besparen (bron: CVO). Milieubesparing is bij de keuze van vakantiebestemming en -vervoer geen overweging, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Vakantiegangers zijn wel bereid om rekening te houden met het milieu wanneer ze eenmaal op hun vakantiebestemming zijn.

De grootste milieubelasting van toerisme zit in het vervoer. De meeste milieubesparing valt dan ook te behalen door het nemen van maatregelen om de uitstoot van CO2 door vakantievervoer te verminderen. Zoals een vakantiebestemming dichter bij huis kiezen. Van de 171 ondervraagden uit het onderzoek van Milieu Centraal is de meerderheid hiertoe niet bereid. Op de vakantiebestemming zelf willen de ondervraagden wel maatregelen nemen om de vakantie duurzamer te maken. De meerderheid van de ondervraagden wil wel het afval scheiden, zuinig met water omgaan, lokale projecten steunen, handdoeken hergebruiken en/of een lokale gids inhuren om bij te dragen aan duurzaam toerisme.

Milieu Centraal heeft een website ontwikkeld over duurzaam toerisme, waarop iedereen terecht kan die iets wil doen om zijn of haar vakantie duurzamer te maken. De website www.ikhebzininvakantie.nl is zowel bedoeld voor consumenten die zich breed willen oriënteren, als voor vakantiegangers die al een heel specifieke vakantie in gedachte hebben of hebben geboekt. Iedereeen krijgt een persoonlijk advies op maat voor de vakantie.

Duurzaam op vakantie gaan betekent rekening houden mens en milieu: door te letten op de CO2 uitstoot door vakantievervoer en de accommodatie, de leefomstandigheden van de bevolking in het vakantieland en de natuur. Dit kan bijvoorbeeld door met een ander, milieuvriendelijker, vervoermiddel te reizen, of door klimaatcompensatie van de reis. Ook kan op de bestemming milieuschade beperkt worden, bijvoorbeeld door (beschermde) flora en fauna met rust te laten of zuinig om te gaan met water.

De milieu-informatie op de site www.ikhebzininvakantie.nl is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en publicaties en is door een onafhankelijke commissie getoetst. 'Ik heb zin in vakantie' is daarom de onafhankelijke informatiebron voor iedereen die verantwoord op vakantie wil.





http://www.ikhebzininvakantie.nl




Milieu Centraal