Museon prima bestemming tijdens zomervakantie

16/07/2009 10:31

Museon

Persbericht

datum:

16 juli 2009

inlichtingen bij:

070-3381421

Museon prima bestemming tijdens zomervakantie

Tijdens de zomervakantie staat het Museon in Den Haag bol van de activiteiten en zijn er verschillende exposities te bezoeken. Kijk voor digitale informatie en publiciteitsfoto's op www.museon.nl bij pers/persberichten en pers/publiciteitsfoto's.

Exposities

Heksen en Tovenaars

Tot en met 8 november 2009

Iedereen heeft een beeld van hoe een heks er uit ziet. Het is een oud, lelijk vrouwtje met een haakneus, een grote wrat in haar gezicht en een puntmuts op haar hoofd. Maar wat weten we nu echt over heksen? Een expositie over historische en hedendaagse heksenzaken. Want heksen en tovenaars zijn actueel. Denk bijvoorbeeld aan de boeken en films van Harry Potter die vol magie en toverspreuken, verkleedpartijen en vliegende bezemstelen zitten. In televisieseries zien we tegenwoordig heel andere heksen en tovenaars dan vroeger: jonge meiden met 'heksappeal', die hun magische krachten gebruiken om goed te doen.

Lang zal je leven! Hoe gezond en fit ben jij? Tot en met 28 februari 2009

Lang zal je leven! is een interactieve tentoonstelling over levenskwaliteit waarbij voeding, lichaamsbeweging en levensgeluk centraal staan. In deze expositie kun je als bezoeker ontdekken hoe gezond en gelukkig je bent en hoe goed je jezelf voelt in je eigen lichaam. Want wat kunnen lichaam en geest en hoe hou je ze zo lang mogelijk op peil? Door jezelf te testen met behulp van een groot aantal opstellingen, kan je te weten komen hoe gezond en fit je bent. Het Museon werkt in deze tentoonstelling samen met Jump, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting. De expositie is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar en is te zien tot en met 28 februari 2010.

Al-Arab, 1001 verhalen over de Arabische wereld

Permanente opstelling

Al-Arab betekent Arabisch of de Arabische mens. De Arabische wereld staat op dit moment sterk in de aandacht. Het Museon wil met deze tentoonstelling de nadruk leggen op het rijke en veelkleurige culturele palet van de Arabische wereld. Al-Arab geeft een gevarieerd beeld van de eeuwenoude Arabische cultuur. Waar ligt die wereld? Het gaat om 22 landen, grofweg in een halve cirkel om het zuiden en het oosten van de Middellandse Zee heen gelegen, waarin bij elkaar zo'n 300 miljoen mensen wonen. De bezoekers van Al-Arab zijn reizigers, die onder leiding van de Marokkaans-Nederlandse schrijver en journalist Fouad Laroui, door de Arabische wereld worden geleid. Hij gaat terug in de geschiedenis, maar doet ook verslag van hedendaagse gebeurtenissen. Wie vermoeid raakt, neemt plaats op het bed van Sjahrazaad en kan luisteren naar één van de beroemde verhalen uit "Vertellingen van 1001 nacht". Om deze centrale plek heen zijn presentaties te zien met voorwerpen, foto's en teksten over de Stad, de Moskee, het Badhuis en de Woestijn.

Nederlanders in Japanse De laatste aanwinsten Gedurende de maand augustus 2009

tekening door Pim van Boxsel

In de maand augustus toont het Museon een tentoonstelling over de Japanse interneringskampen. De aanleiding hiervoor is een aantal nieuwe schenkingen, het multimediaal project 'Het jaar 2602' (1942 in de Japanse jaartelling) en de presentatie van de collectie op www.museon.nl. Om historische redenen is gekozen voor de maand augustus, de maand waarin Japan capituleerde en de geïnterneerden te horen kregen dat de Tweede Wereldoorlog was beëindigd. Van een feestelijke bevrijding was echter geen sprake, want de Indonesische bevolking begon een strijd voor de onafhankelijkheid.

Basecamp Himalaya Alert Bernice Notenboom vraagt aandacht voor klimaatproblematiek Tot en met 1 november 2009

Bernice Notenboom

Klimaatjournalist Bernice Notenboom heeft met haar team de expeditie 'KplusV Himalaya Alert!' in Nepal afgerond. Het doel van deze expeditie was om de gevolgen van klimaatverandering voor mens en natuur in het Everest gebied in beeld te brengen. Hoogtepunt van de expeditie was de barre tocht naar de top van Mount Everest. In de tentoonstelling 'Basecamp Himalaya Alert!' worden bezoekers door middel van teksten, foto's en filmfragmenten van Bernice geïnformeerd over de gebeurtenissen tijdens het traject naar de top van de Mount Everest. Tevens wordt informatie geboden rond de klimaatproblematiek en krijgen bezoekers uitleg over de oorzaken van het smelten van de gletsjers. De alarmerende toestand van het smeltende gletsjerijs wordt hier op een indringende wijze verbeeld door het o.a. exposeren van uit het ijs vrijgekomen afval. In de tentoonstelling is tevens prachtig collectiemateriaal te zien uit Tibet en worden naast hedendaagse filmbeelden, historische filmfragmenten uit de Himalaya vertoond van de cineast Jan Boon.

Oer, de kracht van kijken Fototentoonstelling van Martin Kers en Willem Kolvoort Tot en met 22 september 2009

'Oer, de kracht van kijken' van de landschapsfotograaf Martin Kers en natuur(onderwater)fotograaf Willem Kolvoort, is tentoonstelling naar aanleiding van hun gelijknamige boek , uitgegeven door Thieme Art.'De kracht van kijken' is de ondertitel van de expositie en dat is nu juist waar het om gaat: neem de verbluffende schoonheid van de natuur waar in je directe omgeving.De twee fotografen belichten, ieder vanuit zijn eigen achtergrond, de natuur. Martin Kers is de man van de compositie, die de lijnen en vlakken in het Hollandse landschap zo treffend vastlegt. Willem Kolvoort duikt onder water en legt daar de landschappen en hun details vast. Samen zijn ze in hun beider werk gedoken met een verbluffend resultaat dat uitmondde in dit prachtige boek en deze fascinerende expositie.

Jouw wereld, Mijn wereld

Permanent

Hier staat de mens centraal en wordt het begrip duurzaamheid nader verklaard. De thema's van de tentoonstelling reiken van bevolkingsexplosie tot oerknal. In het oceaandeel kan worden gedoken naar het mysterieuze leven in de diepzee, waar walvissen en dolfijnen zwemmen. De bezoeker komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en wandelt langs de mijlpalen van onze ontwikkeling. Onder een regen van speren ervaart de bezoeker de dreiging en de absurditeit van agressie en oorlog en in een reusachtig ei volgt een kennismaking met de verschillende wijzen waarop mensen vorm geven aan hun geloof.

De Poolzaal, overleven tussen ijs en smeltwater

Permanent

De Poolzaal gaat over natuur en cultuur in het Arctische gebied. Zowel de dieren op de Noordpool als de Inuit van Oost-Groenland hebben de barre omstandigheden van het Arctische gebied leren overleven. Nu echter worden ze geconfronteerd met de problemen van versnelde klimaatsveranderingen. De expositie laat de overweldigende schoonheid van het Poolgebied zien, maar ook de hardheid van het bestaan. De bezoeker wordt geconfronteerd met de onzekere toekomst van het Poolgebied en krijgt informatie over onderwerpen als bijvoorbeeld verdwijnend pakijs, de strijd om het bestaan van ijsberen en zeehonden, het bouwen van een iglo, kajaks, shamanisme en het moderne leven van de Inuit. De Poolzaal wil een platform zijn voor wetenschappelijke onderzoeksinstituten om de resultaten van hun recente Poolonderzoek museaal en educatief te presenteren. De Inuit-collectie van het Museon behoort tot de belangrijkste van Europa. Zij kwam vooral tot stand door de verzamelactiviteiten van de bioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen in de periode 1932-1933 en de antropoloog Gerti Nooter tussen 1965-1975. Hun collecties geven een goed beeld van de cultuurveranderingen in de 20e eeuw bij de Inuit van Oost-Groenland. De expositie toont een deel van de zeer bijzondere collectie, zoals een beschilderde 17e eeuwse kajak, de kinderkajak van Knud Rasmussen, prachtige bont- en kralenkleding en indringende maskers.

Recht en Vrede

Permanent

Een permanente tentoonstelling waar kinderen (en volwassenen) zelf ontdekken hoe rechtspraak werkt en wat er in Den Haag gebeurt op het gebied van recht, vrede en veiligheid.

Wie heeft gelijk? Soms komen mensen er samen niet uit als ze ruzie hebben. Ze stappen dan naar een rechter. Landen die in conflict zijn kunnen hetzelfde doen. Ze komen naar het Vredespaleis in Den Haag en vragen de internationale rechters om een uitspraak. Zou jij een goede rechter zijn? Test jezelf in deze tentoonstelling over Den Haag, stad van Recht, Vrede en Veiligheid.

Komen en Gaan

200 jaar nieuwkomers, vluchtelingen en gelukzoekers

Permanent

Deze doorlopende expositie plaatst 200 jaar migratie in cultuurhistorisch perspectief. Vele groepen migranten komen aan bod, geplaatst in de politieke en maatschappelijke omstandigheden van hun tijd. Belangrijke thema's zijn: reden voor vertrek uit het geboorteland, de reis, aankomst en de eerste ervaringen in het 'nieuwe' land.

Activiteiten

Atelier voor kinderen

Aan de slag in het Atelier

In het Atelier kunnen kinderen creatief aan de slag onder begeleiding van een docent. Kinderen kunnen in de zomervakantie naar aanleiding van bij 'Heksen en Tovenaars' en 'Lang zal je leven' verschillende werkstukken maken. Het Atelier is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en kost 3,50 euro, exclusief entree museum. Openingstijden: iedere vakantiedag - de zaterdag uitgezonderd - van 12.30 tot 16.30. Reserveren is niet nodig. Kijk ook voor speciale arrangementen voor verjaardagsfeestjes op www.museon.nl.

Chocalate Witches vieren Lammasfeest! Feestelijke activiteit bij 'Heksen en Tovenaars'

Op zondag 2 augustus zijn er moderne heksen te gast in het Museon De Chocolate Witches laten dan zien hoe volgens eeuwenoude traditie Lammas, het feest van de eerste oogst wordt gevierd! De aarde staat deze dag in het zonnetje. Graan is het belangrijkste ingrediënt tijdens dit feest. Er worden graanpoppetjes gemaakt, brood gebakken in een vuurkorf en mandala's gekleurd.

Belangrijk om te weten! De activiteiten duren van 13.00 tot 15.00 uur. Toegang is gratis met een Museon toegangsbewijs, voor iedereen vanaf 7 jaar.

Workshop windpaarden maken van gerecycled afval

Klimaatjournalist Bernice Notenboom vraagt aandacht voor de klimaatsproblematiek. In de expositie 'Basecamp Himalaya Alert!' wordt getoond hoe door de opwarming van de aarde de smeltende gletsjers van de Himalaya het door bergbeklimmers achtergelaten afval prijsgeven. Op zondag 23 augustus wordt er een workshop 'windpaarden maken van gerecycled afval' georganiseerd voor iedereen van 7 t/m 12 jaar. 'Windpaarden' zijn Tibetaanse gebedsvlaggetjes, dit zijn versierde vlaggetjes met Boeddhistische afbeeldingen en teksten die worden opgehangen in slingers op bergpassen, tempels en rotspunten. Door ze op hoge plekken te hangen kan het windpaard je wens verspreiden. Er worden vijf kleuren gebruikt; blauw is hemel, wit is lucht, rood is vuur, groen is water en geel is aarde. De vlaggetjes zorgen voor vrede, liefde, kracht en wijsheid en kunnen voorzien worden van een wens. Lege melkpakken, chipszakken, snoeppapiertjes, gooi je het weg...? Kijk er eens anders naar en geef dit afval een tweede kans in de recycle workshop. De workshop duurt van 13.30 tot 15.30 uur en kost exclusief Museonentree 2,50. Reserveren via ldjong@museon.nl

Museon

In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.

Museon

Stadhouderslaan 37

2517 HV Den Haag

tel. 070 - 33 81 338

info@museon.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.museon.nl