Senternovem

16-07-2009 | Rotterdam maakt bestaande bouw energieneutraal

De gemeente Rotterdam gaat op drie locaties de bestaande bebouwing energieneutraal maken. Volgens onderzoek van de TU Delft en de gemeente is dat een eenvoudige manier om het klimaatprobleem te lijf te gaan, en goedkoper dan bijvoorbeeld CO2-opslag.

In de Rotterdamse EnergieAanpak en -Planning (REAP) worden alle woningen en gebouwen in één wijk aan elkaar gekoppeld. Om ze te verwarmen wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de restwarmte die ontstaat door het koelen van kantoorgebouwen. Een kantoorgebouw moet al gekoeld worden zodra het buiten warmer is dan 12 graden. De warmte die vrijkomt, kan naar huizen geleid worden.

Het rapport bevat een stappenplan om alle wijken in heel Nederland energieneutraal te maken. Het REAP kwam tot stand via het SenterNovem-programma Lokale en Regionale Klimaatinitiatieven. Dit programma richt zich op de intensivering van lokaal en regionaal klimaatbeleid en op de samenwerking met marktpartijen met klimaatambities. Voor meer informatie kunt u mailen naar Reinier Gerrits.

Downloads

Rapport Rotterdamse EnergieAanpak en -Planning (REAP)