Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland voor vrijere visumverlening Balkan-landen

16 jul 2009 | Serviërs, Montenegrijnen en Macedoniërs moeten de mogelijkheid hebben voor een kort verblijf zonder visum maar de Europese Unie te reizen. Nederland steunt het initiatief van Europese Commissie om het visumverkeer met deze landen te vergemakkelijken.

"Vrij reizen in Europa is belangrijk voor de Servische burgers én voor ons, omdat zij op die manier kennis kunnen nemen van de Europese waarden," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Nederland heeft praktische assistentie aangeboden aan Servië om te voldoen aan de technische voorwaarden die nodig zijn voor vrijere verstrekking van visa.

De Europese Commissie stelde deze week voor Servië, Montenegro en Macedonië en Montenegro op de zogeheten 'Witte Schengenlijst' te plaatsen. Dat betekent dat burgers uit land voor een verblijf van maximaal negentig dagen zonder visum naar de EU kunnen reizen.

De Europese Commissie maakte duidelijk dat Servië en Montenegro nog wel aan een aantal technische voorwaarden moeten voldoen. De verwachting is dat beide landen hun zaken nog voor het einde van dit jaar volledig op orde hebben.

Albanië, Bosnië en Kosovo voldoen volgens de Europese Commissie nog niet aan de criteria voor visumvrij verkeer.

De vrijere visumverstrekking staat los van de Stabilisatie en Associatie-overeenkomst tussen Servië en de Europese Unie. De landen van de EU hebben unaniem besloten dat deze overeenkomst pas kan worden voorgelegd ter ratificatie als Servië volledig samenwerkt met het Joegoslavië-tribunaal.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl