Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Klink: huisarts spil in samenhangende zorg

Minister Klink wil betere zorg voor chronisch zieken. Dit moet samenhangende zorg zijn, dicht bij de patiënt. Huisartsen spelen hierbij een belangrijke rol. Klink heeft dit aan de Tweede Kamer geschreven. Goed georganiseerde, samenhangende zorg leidt tot betere zorg voor chronisch zieken, tegen lagere kosten. Klink wil dat huisartsen hierbij een belangrijke rol spelen, zodat de patiënt centraal staat en de zorg beter wordt afgestemd.

Eerder schreef de minister al aan de Kamer dat hij de kwaliteit van zorg voor chronische patiënten wil verbeteren, onder andere door het stimuleren van ketenzorg. Hierbij staat de patiënt centraal in de behandeling en neemt hij actief deel aan het zorgproces.

Betere zorg voor chronisch zieken is nodig omdat het aantal patiënten dat lijdt aan chronische aandoeningen in Nederland fors toeneemt. Zo zullen er in 2025 bijvoorbeeld naar verwachting 1,3 miljoen diabetespatiënten zijn. Dat is een toename van 35% in 15 jaar tijd.

De zorguitgaven stijgen sneller dan de economie en daarom zijn ingrijpende maatregelen in de gezondheidszorg noodzakelijk. Het is daarom belangrijk dat inzichtelijk wordt welke kwaliteit van zorg geleverd wordt tegen welke prijs. Huisartsen kunnen bijvoorbeeld nog doelmatiger geneesmiddelen voorschrijven dan ze nu doen. Het gaat vooral om maagzuurremmers en cholesterolverlagers. Om dit te stimuleren gaat Klink het inschrijftarief dat huisartsen ontvangen voor ingeschreven patiënten in 2010 verlagen met EUR 60 miljoen. Huisartsen kunnen dit in 2011 dan weer terugkrijgen als ze doelmatiger geneesmiddelen hebben voorgeschreven.

Bron: VWS/Kies Beter
16 juli 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400

Info lidmaatschap