Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 16 juli 2009

Kenmerk 173

Cameratoezicht Reguliersdwarsstraat tegen homogerelateerd geweld

De gemeente Amsterdam heeft besloten tot cameratoezicht in de Reguliersdwarsstraat en in de Leidsestraat, onder meer om geweld tegen homo's beter te kunnen bestrijden. Dit was op uitdrukkelijk verzoek van de homogemeenschap opgenomen in het Actieprogramma Amsterdam Gay Capital. Eerder deze maand heeft het college van B&W besloten dat er cameratoezicht op alle uitgaanspleinen in de stad komt om uitgaansgeweld tegen te gaan. Voor het einde van 2010 komt er in Amsterdam één centrale uitkijkruimte van waaruit alle camera's live worden uitgekeken. Hiervoor trekt de gemeente bijna 2 miljoen euro uit.

Homogerelateerd geweld
De gemeenteraad heeft burgemeester Cohen in een motie gevraagd om met een voorstel te komen voor cameratoezicht in de Reguliersdwarsstraat. Ook hebben diverse homobelangenverenigingen bij wethouder Ossel (Diversiteit) aangedrongen op cameratoezicht in de uitgaansgebieden waar veel homohoreca gevestigd is. Veel incidenten zijn in het weekend, tijdens en na het uitgaan. In de uitgaansgebieden Leidseplein en Rembrandtplein en de looproutes tussen beide pleinen is inmiddels cameratoezicht ingevoerd. Daarbij is nu ook besloten tot cameratoezicht in de Regulierdwarsstraat en de Leidsestraat waar verhoudingsgewijs meer homogerelateerde incidenten plaatsvinden. Dit moet leiden tot een kleiner aantal geweldsincidenten in de uitgaansgebieden en tot een groter gevoel van veiligheid, speciaal onder homo's. De camerabeelden stellen de politie ook in staat om de opsporing te verbeteren.

De gemeente, politie en het openbaar ministerie in Amsterdam trekken gezamenlijk op om consequent de `zero tolerance'-aanpak van antihomoseksueel geweld te handhaven. Potentiële daders moeten hierdoor ontmoedigd worden. Verder komt er een campagne om de melding- en aangiftebereidheid onder slachtoffers te vergroten. Ook worden agenten getraind voor een goede eerste opvang van slachtoffers bij aangifte.

Uitgaansgeweld
De algemene inzet van cameratoezicht is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de toename van het uitgaansgeweld tegen te gaan. Zo is deze week de mogelijkheid ingegaan om plegers van uitgaansgeweld op het Leidseplein en het Rembrandtplein en omgeving een pleinverbod op te leggen van donderdag 18.00 uur tot zondag 24.00 uur. Door middel van een noodverordening was dat afgelopen weekend ook al mogelijk.

Cameratoezicht
Amsterdam heeft ook besloten dat er één centrale uitkijkruimte voor alle cameraprojecten in de stad komt. Vanuit deze centrale ruimte worden de camera's in de stad live uitgekeken. Ook kunnen de camera's langer live uitgekeken worden. Een centrale .




16 juli 2009 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 173 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

uitkijkruimte heeft het voordeel dat er bij een incident tussen beelden van verschillende locaties kan worden geschakeld. Daarbij wordt kennis over het instrument cameratoezicht beter geborgd, wordt bespaard op de kosten van het uitkijken en kan de toepassing van nieuwe technieken goedkoper worden ingekocht.

Er hangen nu 192 gemeentelijke camera's in de stad. Dit zijn camera's die vallen onder de gemeentewet met het doel het handhaven van de openbare orde. Deze camera's vallen onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester. Tijdens zogenaamde `hete uren' worden de camera's live uitgekeken. Het verschilt per project hoe lang de beelden worden opgeslagen, maar het wettelijke maximum is 28 dagen.

Bestuurlijk overleg
De uitbreiding van het cameratoezicht staat op 27 augustus op de agenda van de Raadscommissie voor Algemene Zaken.

Pb-173