Gemeente Echt-Susteren


Wmo-voorzieningen en Bijzondere Bijstand

Informatie van het WMO-platform

De gemeente kan de eigen inwoners ondersteunen als er sprake is van beperkingen of problemen bij het meedoen in de samenleving. Dat betekent dat mensen in aanmerking kunnen komen voor individuele voorzieningen, zoals hulp bij het huishouden, een scootmobiel of een woningaanpassing. De cliënten moeten voor de meeste voorzieningen ook een eigen bijdrage betalen. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van de situatie van de cliënt (leeftijd, inkomen) en de kostprijs van de voorziening.

Â

Sommige cliënten kunnen deze eigen bijdrage niet of niet helemaal betalen. In dat geval kan men een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen. Dit is mogelijk voor:


* eigen bijdrage hulp bij het huishouden;


* eigen bijdrage voor woonvoorzieningen;


* eigen bijdrage voor scootmobiel of driewielfiets.

Â

De regeling geldt voor inwoners van onze gemeente die geen vermogen hebben hoger dan in de WWB is aangegeven. Het recht op bijzondere bijstand wordt berekend aan de hand van een draagkrachtberekening. Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 1 jaar nadat u de kosten hebt gemaakt. U moet dan wel alle rekeningen en notaâs bewaren. Iemand die over een andere vorm van inkomen beschikt dan een bijstandsuitkering kan ook een beroep doen op de bijzondere bijstand. Als het netto-inkomen hoger is dan 110% van de bijstandsuitkering moet meestal een eigen bijdrage worden betaald. Is het inkomen hoger, dan wordt ook de draagkracht hoger. Dit betekent dat dan een gedeelte van de eigen bijdrage wordt vergoed.

Vermogen is niet alleen het bedrag dat op uw bankrekening staat, ook de waarde van een eigen woning, van levensverzekeringen en van de auto maken deel uit van uw vermogen.

De vergoeding die de gemeente uitbetaalt hoeft u meestal niet terug te betalen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij het gemeentelijk loket (0475-478478).

Ook helpen de mensen aan het Wmo-loket Vastrada u graag verder. Dit loket aan de Kloosterstraat 47 te Susteren is geopend op woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur.