Gemeente Roermond

Roermondse bouwwerken in Madurodam onthuld

Woensdag 15 juli zijn in Madurodam miniaturen onthuld van het Roermondse stadhuis en de kiosk op het Munsterplein. Dit gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Van Beers, wethouder Van Rey van Stadspromotie en wethouder Kemp van Cultuur en Quirine Hensen, locoburgemeester van de kleinste stad van Nederland.

De beroemde bouwmeester uit de bisschopsstad, Pierre Cuypers (vertolkt door Paul Vaes), betrokken bij beide miniaturen als ontwerper van de muziekkiosk en initiatiefnemer van de restauratie van het stadhuis begin vorige eeuw, sprak bij de onthulling zijn lof uit middels een prachtig gedicht, opgesteld door stadsdichter Hans van Bergen. Hij vertolkte daarbij ook nog een lied uit Pierre Cuypers, de musical, die in 2008 bij afsluiting van het jubileumjaar met veel succes werd opgevoerd in theater De Oranjerie in Roermond. De delegatie uit Roermond werd verder vergezeld door het Roermondse reuzengilde, met in hun gelederen stadsreus Sjtuf.

Vanaf vandaag is een stukje Roermond dus ook zichtbaar voor een groot publiek in het westen van het land. Jaarlijks trekt Madurodam zon 700.000 bezoekers, waarvan ongeveer de helft uit het buitenland komt. We hopen dat ze nadien ook de weg naar Roermond en de regio Midden-Limburg weten te vinden, aldus een trotse burgemeester Van Beers. Wethouder Van Rey: Ook dit is stadspromotie waar we heel erg blij mee zijn. Madurodam is toch een begrip in Nederland en als Roermond daar met twee mooie bouwwerken te vinden is, kan ik alleen maar tevreden zijn en de loftrompet afsteken naar Madurodam.

Pierre Cuypers (Paul Vaes), burgemeester Van Beers en Quirine Hensen (locoburgemeester van Madurodam) dopen de miniatuurversie van het Roermondse stadhuis met champagne.

Initiatiefnemer en wethouder Jos van Rey met een tevreden blik over het Roermondse resultaat in Madurodam.

Eerste publicatiedatum: 16-07-2009 Bijgewerkt: 16-07-2009