Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z13914

Vragen van het lid Smits (SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over het bericht dat ouders stoppen met overleg over het zogenaamde Passend Onderwijs. (Ingezonden 14 juli 2009)


1
Wat is uw oordeel over het bericht `Ouders staken overleg met Dijksma'? 1)


2
Deelt u de mening dat een ruim draagvlak onder ouders voor het zogenaamde Passend Onderwijs onmisbaar is waar het gaat om het geven van onderwijs op maat aan kinderen met een handicap, beperking of stoornis? Zo ja, in hoeverre bent u tot dusver in staat gebleken draagvlak te creëren onder de verschillende ouderorganisaties? Wijken de visies over `Passen Onderwijs' van de verschillende ouderorganisaties fundamenteel van elkaar af?


3
Bent u het met de directeur van Platform VG eens dat de doelstellingen van `Passend Onderwijs' steeds verder uit het vizier raken? Zo ja, om welke doelstellingen gaat het hier en zijn die het resultaat van bewuste beleidskeuzes? Zo nee, hoe kan het dat u en de organisaties daar zo verschillend tegenaan kijken?


4
Wat is uw oordeel over de opmerking dat `van gelijkwaardig partnerschap (..) nauwelijks sprake (is)'? 2) Wat gaat u doen om de positie van ouders tegenover de netwerken te versterken?


5
In hoeverre gaat u aan de eisen van de ouderorganisaties tegemoet komen om ze weer terug te krijgen aan de overlegtafels?


6
Hoe gaat u het verkrijgen van meer betrokkenheid van ouders, één van de doelen van `Passend Onderwijs', vormgeven zonder de ouderorganisaties in het overleg?


1) Trouw, 9 juli 2009

2) Brief Balans, 8 juli 2009

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Jan Jacob van Dijk en Biskop (beiden CDA), ingezonden 13 juli 2009, (vraagnummer 2009Z13841)