Luchtverkeersleiding Nederland


PERSBERICHT

HALFJAARBERICHT LVNL NALEVING MILIEUREGELS SCHIPHOL

In het eerste halfjaar van het gebruiksjaar 2009 is Luchtverkeersleiding Nederland bij de afhandeling van het luchtverkeer van en naar Schiphol binnen de norm van de meeste milieuregels gebleven. Voor twee van deze elf wettelijke regels is een kleine overschrijding van de norm vastgesteld. LVNL verwacht echter dat over het gehele gebruiksjaar genomen er geen overschrijdingen van de norm van deze regels zullen zijn. Het gebruiksjaar 2009 loopt van 1 november 2008 tot en met 31 oktober 2009.

Voor de afhandeling van het luchtverkeer van en naar Schiphol is LVNL gehouden aan negen wettelijke regels voor het gebruik van het luchtruim rond Schiphol en twee voor het baangebruik. Per regel geldt een norm voor het aantal toegestane afwijkingen. Deze normen mogen over een geheel gebruiksjaar bezien niet zijn overschreden. Vluchten die om veiligheidsredenen van de regels afwijken, zoals om zware buien te ontwijken, worden daarbij niet meegerekend.

De regels waarvan de norm, bezien over een periode van zes maanden, is overschreden hebben beide betrekking op het nachtelijk gebruik van het luchtruim rondom Schiphol. De norm voor de regels die betrekking hebben op de nachtperiode is bijzonder strak. Bij twee of drie afwijkingen kan de norm al overschreden zijn.

Net als in het vorige gebruiksjaar 2008 lopen er ook nu experimenten die moeten uitwijzen of voorgestelde maatregelen om geluidhinder voor omwonenden te beperken, het gewenste effect hebben. Voor afwijkingen die plaats vinden in het kader van deze experimenten wordt op basis van ministeriële regelingen vrijstelling verleend bij de handhaving op de naleving van de elf milieuregels.

LVNL rapporteert haar verrichtingen aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat in het kader van de Regeling milieu-informatie. De Inspectie beoordeelt deze en kan voor overschrijdingen bestuurlijke boetes opleggen.