Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Processierups in kaart gebracht

16 juli 2009

Omdat contact met de rups bij zowel mensen als dieren gezondheidsklachten kan veroorzaken, zijn de rupsen direct nadat ze zijn ontdekt door een gespecialiseerd bedrijf op een veilige manier verwijderd. Nader onderzoek wees uit dat de processierups zich op meerdere plekken in Amsterdam heeft verspreid. Daarom is in samenwerking met de GGD, de Dienst Ruimtelijke Ordening en de overige stadsdelen een project gestart om de verspreiding van de rups in beeld te brengen en te beheersen.

Feromoonval Feromoonval in boom
Op dit moment hebben de rupsen zich verpopt en binnenkort vliegen de eerste motvlinders uit. Om de vlucht van de vlinders in kaart te brengen en daarmee de verspreiding over de stad voor 2010 te kunnen voorspellen, worden op diverse plekken feromoonvallen opgehangen. Feromoonvallen zijn vallen met een sekslokstof die de mannelijke vlinders aantrekt. Het aantal gevangen vlinders geeft een beeld van de oorsprong, richting, verspreiding en omvang van de plaag voor het komende jaar.

De komende maanden worden 33 vallen in Zuidoost opgehangen in bomen in een straal van maximaal 1,5 km. van de plek waar de rups is gesignaleerd. De vangst wordt om de twee weken geanalyseerd. Medio september worden de feromoonvallen weer verwijderd.

De eikenprocessierups heeft een voorkeur voor de toppen van eikenbomen om zich te vestigen. In de stadsdelen wordt op deze plekken nagegaan of er nesten van verpopte rupsen aanwezig zijn om de huidige omvang te bepalen van de plaag op dit moment. Aan de hand van de verzamelde gegevens wordt een actieplan gemaakt om de eikenprocessierups in 2010 op uniforme wijze succesvol te bestrijden.

Processierups Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Vanaf april of begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten
Het gevaar van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog overigens niet te zien.

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Meer weten?
Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD Amsterdam: www.gezond.amsterdam of klik op de link hiernaast.
---