Waterschap Dommel

zuid feestelijk geopend

Beekherstelproject Kleine Beerze zuid feestelijk geopend

Publicatiedatum : 15 juli 2009

Gisteren, dinsdag 14 juli 2009, is het zuidelijk deeltraject van de Kleine Beerze feestelijk geopend. Watergraaf Peter Glas liet tijdens een wandeling door het gebied zien wat het resultaat is van de herinrichting van het beekdal van de Robuuste Kleine Beerze.

Beekherstel
In samenwerking met de gemeenten Eersel en Bladel, de provincie Noord-Brabant, Natuurmonumenten en het ministerie van Defensie is het afgelopen jaar de visie uitgevoerd voor de Kleine Beerze voor het zuidelijk deeltraject vanaf Den Aard tot de stuw bij Vessem. In dit traject hebben we de beek hersteld en weer laten meanderen. Hierdoor kan een natuurlijk en een evenwichtiger watersysteem ontstaan. Bovendien is er meer ruimte voor het vasthouden en bergen van water, meer variatie in stroming, een afwisselende bodem en oever en ook schoner water. Uiteindelijk is een 2,1 km rechte beek verlengd tot een 3,2 km meanderende beek, zijn er ruim 18.000 bomen gepland en is er 17.500 m3 grond verzet. Voor het dierenleven zijn er poelen voor amfibieën en voordes voor grootvee in de beek aangelegd. Struweelvogels kunnen hun plek vinden in de aangelegde houtsingels.

Recreatieve voorzieningen
Om de natuur optimaal te kunnen beleven zijn recreatieve voorzieningen zoals wandelpaden, twee voetgangersbruggen, bankjes en informatievoorzieningen geplaatst. Gemeente Eersel en Bladel hebben namens het waterschap een robuuste zitbank aangeboden aan de wandelaars.

Unieke archeologische vondsten
Tijdens de opening werd op gepaste wijze ook stilgestaan bij de archeologische vondsten die gedaan zijn tijdens de graafwerkzaamheden aan de Kleine Beerze. Er zijn 10 bronzen bijlen gevonden en resten ontdekt van een oude Romeinse brug. De bronzen bijlen zijn minimaal van 1500 v. Chr. De resten van de brug bestaan uit twee rijen eikenhouten palen die haaks op de bedding van de Kleine Beerze zijn georiënteerd.