Waterschap Dommel

LNV

Werkbezoek minister Gerda Verburg LNV

Publicatiedatum : 16 juli 2009

Op 15 juli heeft minister Gerda Verburg van LNV een werkbezoek afgelegd in het gebied van Waterschap De Dommel. De minister werd om 10.00 uur ontvangen door watergraaf Peter Glas en de familie Van de Sande op hun boerderij aan de Ruiting in Haaren. Bij het werkbezoek was ook de voorzitter van de Unie van Waterschappen, Sybe Schaap, aanwezig. Na een toelichting op het Plan Ruiting vertrok de delegatie op de fiets langs de Essche Stroom via Esch naar Landgoed Eikenhorst.

Samenwerking

De minister kreeg een inkijkje in het gebiedsproces De Essche Stroom en is uitvoerig geïnformeerd over de manier waarop de plannen tot stand komen. Het begrip `samenwerking' was tijdens het werkbezoek de rode draad. Minister Gerda Verburg: `Daar waar men wil samenwerken, komt voor alles een oplossing. Hierbij is de wil om elkaar op te zoeken en de wil om samen te werken cruciaal.' Het belang van gesprekken aan de keukentafel in een vroeg stadium van gebiedsontwikkeling werd benadrukt.

Minder wateroverlast door Plan Ruiting

De minister kreeg een toelichting op het Plan Ruiting: de familie Van de Sande heeft 12 ha van hun landbouwgrond omgevormd in natuurgebied. Hierbij kreeg Waterschap De Dommel de kans om een aantal van zijn doelstellingen voor het project Essche Stroom te realiseren. Langs de Essche Stroom ligt nu een waterbergingsgebied. Tijdens hoogwater kan deze strook onder water stromen waarmee de kans op wateroverlast voor dit gedeelte van Esch aanzienlijk is verkleind. Een gedeelte van de oorspronkelijke Essche Stroom, een oude meander, is weer open gegraven en wordt in de toekomst weer aangesloten op de huidige Essche Stroom. Dit maakt een grotere variatie aan vissoorten en hogere natuurwaarden langs de Essche Stroom mogelijk.

Levend Beerzedal

Het veldbezoek werd per fiets voortgezet door de kom van Esch en via de Essche Stroom. Vanaf de Belgische grens tot aan 's-Hertogenbosch wordt langs de Beerze de komende jaren een Robuuste Verbindingszone gerealiseerd. Deze robuuste verbinding combineert natuurontwikkeling met de verbetering van de waterhuishouding en de optimalisering van de landbouwkundige structuur. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de versterking van de landschappelijke kwaliteit en cultuurhistorische en recreatieve waarde van het gebied. Het gebiedsproces De Essche Stroom maakt deel uit van deze verbindingszone. Cruciaal voor het slagen van dit proces is de beschikbaarheid van gronden en de medewerking van grondeigenaren. Medewerkers van het waterschap gaven aan dat in de aanpak rondom de Essche Stroom niet zozeer de verwerving van gronden centraal staat maar de afspraken met grondeigenaren onder welke voorwaarden ze mee willen werken aan de doelrealisatie van het waterschap.

Landgoed Eikenhorst

Het veldbezoek werd afgesloten op landgoed Eikenhorst, eigendom van Brabants Landschap. Dit is een van de verdroogde natuurgebieden in het gebied van De Dommel waar de omstandigheden voor een aantal waterafhankelijke planten zijn verslechterd. Waterschap De Dommel wil de grondwatersituatie zodanig wijzigen dat de leefcondities voor de waterafhankelijke vegetatie verbeterd wordt. Zo komt er meer variatie in de natuur op het landgoed. Een levendig gesprek over hoe doelen vanuit de Kaderrichtlijn Water, Natura 2000 en de aanpak van Natte Natuurparels elkaar juist kunnen versterken gaf een passend slot aan de veldexcursie.