Nederlandse Zorgautoriteit


Zorgverzekeraars verbeteren materiële controles

Publicatiedatum: 16-07-2009

NZa: verschil in controles tussen zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars geven een betere invulling aan hun materiële controle op de levering van zorg. Verzekeraars moeten controleren of de ingediende declaraties van zorgaanbieders terecht zijn. De controles zijn een hulpmiddel om eventuele fraude op te sporen. Opvallend is dat grote verzekeraars meer risicoanalyses uitvoeren en kleine verzekeraars vooral controleren aan de hand van klachten of via de geclaimde schade overzichten. Wel dringt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) er bij ZN op aan met spoed te voorzien in goedgekeurd protocol. Zonder dit protocol kan de NZa niet handhaven. Vandaag verschijnt het rapport met de bevindingen van de NZa.

Uit het onderzoek van de NZa valt op dat er een verschil is in de controles tussen de grote en kleine zorgverzekeraars. Grote verzekeraars stellen maatregelen op aan de hand van risicoanalyses. Kleinere verzekeraars beperken hun controles vaak tot het analyseren van klachten over no claim, eigen risico overzichten of het versturen van een overzicht van declaraties. Het uitvoeren van een materiële controle zonder risicoanalyse is niet toegestaan. Zonder risicoanalyse is het niet mogelijk om de controle op een efficiënte manier uit te voeren. De NZa heeft verzekeraars die geen risicoanalyse hebben uitgevoerd, opgedragen dit alsnog te doen. Met de materiële controle gaat de zorgverzekeraar na of er ook daadwerkelijk zorg is geleverd voor hetgeen in rekening wordt gebracht. Ook controleert de verzekeraar of de geleverde zorg ook de meest aangewezen zorg was voor de verzekerde. De NZa controleert of de zorgverzekeraars de materiële controle goed uitvoeren.

Van de meest ingrijpende controlemethode, de detailcontrole wordt relatief veel gebruik gemaakt. Vooral van het versturen van enquêtes. De NZa stelt dat deze methode alleen gebruikt mag worden als blijkt dat een minder ingrijpend middel, bijvoorbeeld statistische analyse, niet voldoende zekerheid geeft. Bovendien moeten de zorgverzekeraar onderbouwen waarom een minder ingrijpende methode niet de gewenste zekerheid geeft .

De resultaten van het onderzoek zijn individueel teruggekoppeld aan de verzekeraars met daarbij eventuele aanbevelingen en verbeterpunten. Echter door het ontbreken van een goedgekeurd protocol kan de NZa grotendeels geen invulling geven aan haar toezichts- en handhavingstaak. De NZa dringt er bij ZN op aan met spoed te voorzien in een goedgekeurd protocol. Zonder dit protocol kunnen signalen van onrechtmatig gedeclareerde zorg in verband met de privacy niet zonder toestemming van verzekerden worden onderzocht.

In 2007 is er voor ⬠8 miljoen aan fraude opgespoord en voor ⬠56 miljoen aan onterechte declaraties. Tussen zorgverzekeraars zitten grote verschillen. De zorgverzekeraars die hun materiële controle baseren op enquêtes ontdekken niet of nauwelijks onrechtmatige declaraties. In 2008 is het bedrag aan onterechte declaraties gestegen tot ⬠100 miljoen. Alle verzekeraars hebben bedragen teruggevorderd.

Bijlage:



Zie het origineel

* Rapport Materiële controle door zorgverzekeraars


---