Ministerie van Defensie

Defensie voert boventoon op Wereldmuziekconcours

16 juli 2009, 11.39 uur

De militaire muziek van bijna alle krijgsmachtdelen van Defensie was de afgelopen dagen markant aanwezig op het Wereldmuziekconcours (WMC) in Kerkrade. Marinierskapel tijdens Wereld Muziek Concours 2009 in Kerkrade

Op 11 juli werkte de Kapel van de Koninklijke Luchtmachtal mee aan de opening van de 10e editie van dit wereldkampioenschap voor de blaasmuziek. Gisteren speelde de Marinierskapel van de Koninklijke Marine op een van de hoogtepunten van het WMC: de finale van de internationale dirigentenwedstrijd.

Gelauwerd Daarnaast kreeg oud-dirigent van de Marinierskapel Gert Buitenhuis voor aanvang van de finale de Nederlandse Blaasmuziek Prijs uitgereikt. Vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek werd Buitenhuis laureaat van deze prestigieuze prijs. In voorgaande jaren werd de prijs ook al aan zijn voorgangers Jaap Koops (2005) en Henk van Lijnschooten (1986) uitgereikt.

Finale De Marinierskapel der Koninklijke Marine begeleidde de 3 finalisten bij 4 complexe eigentijdse symfonische werken. Een van de finalisten was de 28-jarige wachtmeester Bjorn Bus, in het dagelijks leven trombonist bij het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee.

Voormalig Inspecteur Militaire Muziek Krijgsmacht (IMMK), luitenant-kolonel b.d. Gert Jansen leidde de internationale vakjury naar de keuze voor de winnaar. De eerste prijs, in de vorm van een gouden baton (dirigeerstok) en een gastoptreden bij de Marinierskapel in 2010, ging naar de 35-jarige Spanjaard Manuel Montejar Criado uit Alicante.

Uiteindelijk werd Bus zeer verdienstelijk derde en ontving de bronzen baton.

Het indrukwekkende slotstuk van de avond was de uitvoering van "Schilderijen van een Tentoonstelling" van Moussorgsky, uitgevoerd door de Marinierskapel onder leiding van Harmen Cnossen.