Drie smileys: MMC in de top van meest kindvriendelijke ziekenhuizen

16/07/2009 11:23

Maxima Medisch Centrum

Màxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven, heeft drie Smileys gekregen van de stichting Kind en Ziekenhuis. De Smiley is een kwaliteitskeurmerk voor kindvriendelijke ziekenhuizen. Drie Smileys is het hoogst haalbare aantal. Met drie Smileys behoort MMC tot de absolute top van meest kindvriendelijke ziekenhuizen in Nederland. Slechts twee andere ziekenhuizen hebben ook drie Smileys.

Voor ouders die met een kind naar het ziekenhuis moeten, is de Smiley een aanwijzing, dat de zorg kindvriendelijk is. Niet alleen zijn de medische aspecten van hoog niveau, maar staan ook de beleving van het kind en het gezin centraal. Ouders kunnen dit laten meewegen bij het kiezen van een ziekenhuis. Voor het toekennen van een Smiley onderscheidt Kind en Ziekenhuis drie zorgsituaties: de zorg op de kinderafdeling, de zorg in dagbehandeling en de zorg op de kraamafdeling. Een ziekenhuis kan voor elke afdeling afzonderlijk een Smiley krijgen. MMC heeft ze alle drie behaald in één keer.

Màxima Medisch Centrum (MMC) ontvangt de Smileys onder meer omdat er niet alleen aandacht is voor het kind, maar voor het hele gezin. Zo mogen pasgeborenen altijd bij hun moeder blijven, tenzij dit door de ernst van hun ziekte, bijvoorbeeld opname op de Neonatale Intensive Care Unit, niet mogelijk is. Op eenpersoonskamers kunnen partners altijd bij moeder en pasgeboren kind overnachten. Ook mag een ouder altijd mee naar de inleiding van de narcose bij het kind en het ontwaken uit narcose, zelfs als het gaat om een spoedoperatie. Voor ouders gelden er geen bezoektijden op de kinderafdeling, zij mogen altijd langskomen bij hun kind. Op de site van kindenziekenhuis.nl staan alle criteria waar een kindvriendelijk ziekenhuis aan moet voldoen.

Kinderarts en hoofd kindergeneeskunde Thilo Mohns is blij met de toekenning. "Wij richten ons als ziekenhuis niet alleen op het kind, maar op het héle gezin. En dat is iets wat de stichting Kind en Ziekenhuis hoog in het vaandel heeft staan en wij dus ook. Binnenkort starten wij met de bouw van ons nieuwe Vrouw Moeder Kind-centrum. Alles binnen de muren van dit spiksplinternieuwe centrum wordt aangepast op de zogenaamde family centered care. Met de drie smileys is al zichtbaar wat we hebben bereikt, maar we blijven zeker niet stil zitten. We gaan aan de slag om nóg betere zorg te leveren "





http://www.mmc.nl