Gemeente Hoorn

Hoorn stelt regels voor naamgeving vast

De stad Hoorn verandert voortdurend. Denk maar aan de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder en de Blauwe Berg. In bestaande wijken komen er bruggen, parken en fietspaden bij. Steeds vaker dragen burgers zelf ideeën aan voor namen. De gemeente Hoorn op haar beurt wil inwoners betrekken bij het bedenken van namen. Om duidelijk te maken waaraan een aanvraag voor een naam moet voldoen, hebben B en W regels vastgesteld.
Volgens de gemeentelijke regels moet de naam, omwille van de herkenbaarheid, aansluiten bij het thema dat de wijk al heeft. Zo past de onlangs onthulde naam Muntpark goed bij de straten in de buurt, die allemaal naar munten zijn vernoemd. Verder hebben historische personen de voorkeur boven historische zaken. Bedrijven en instellingen worden niet vernoemd, om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als bedrijven door traditie of historie op een speciale manier aan de stad verbonden zijn.
Bij personen geldt dat die minstens tien jaar geleden moeten zijn overleden. Dit om mogelijke gevoeligheden te voorkomen en om objectiever te kunnen kijken. Misschien is de overledene nu heel bekend, maar geldt dat na enkele jaren niet meer. Natuurlijk moeten personen van onbesproken gedrag en onomstreden zijn. De naam mag geen verwarring geven met een al bestaande naam, al was het maar om te voorkomen dat hulpdiensten zich vergissen.

Taalkundige regels
Een naam moet goed uit te spreken zijn, niet moeilijk te spellen en origineel zijn. Namen met een mooie klank hebben de voorkeur. Bovendien moet het niet gemakkelijk zijn om de naam te verbasteren tot belachelijke of dubbelzinnige namen. Verder heeft een naam bij voorkeur niet meer dan 24 tekens. Te lange namen leveren namelijk problemen op in het spraakgebruik en bij geautomatiseerde administraties, zoals de gemeentelijke bevolkingsadministratie en bij postbedrijven. Namen en begrippen moeten verder algemeen bekend zijn of goed te begrijpen. De naam is bij voorkeur uit Nederlandse termen samengesteld, tenzij duidelijk is dat betekenis en schrijfwijze algemeen bekend zijn.

Suggesties welkom
De gemeente Hoorn betrekt haar inwoners bij het bedenken van namen, via de informatiepaginas in het Westfries Weekblad, www.hoorn.nl en wijkkranten. Wie zelf een naam wil aandragen, kan terecht bij de heer T. Kwakman, secretaris van de adviescommissie naamgeving openbare ruimte, t.kwakman@hoorn.nl.
Laatste wijziging van deze pagina: 16 juli 2009