Nieuw-Vlaamse Alliantie


Federale regering wordt B-ploeg (16/07/09)

Michel Daerden is niet goed genoeg bevonden voor de Waalse regering, maar mag nu wel zijn intrede maken in de federale regering. N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon stelt vast dat de federale regering steeds meer een B-ploeg aan het worden is. Het contrast met de Vlaamse regering is enorm groot. Jan Jambon roept de federale regering ook op om van de op til zijnde herschikking van de regering gebruik te maken om het aantal ministers en staatssecretarissen drastisch te beperken en het overwicht van de Franstaligen in de regering ongedaan te maken.

Jan Jambon: De Waalse regering wilde niet opnieuw voort werken met PS-coryfee Michel Daerden. Ik kan dat perfect begrijpen, want je kunt toch niet anders dan ernstige vraagtekens plaatsen bij de verantwoordelijkheidszin en de levenswandel van deze man. Maar het straffe is dat wie niet goed genoeg is voor de Waalse regering nu blijkbaar wel goed genoeg is voor de federale regering. Michel Daerden moet nu onze pensioenen gaan veilig stellen? Ik houd mijn hart al vast.

Jan Jambon merkt een enorm contrast met de Vlaamse regering. Die trekt sociaal-economische toppers aan als Philippe Muyters, Ingrid Lieten en (in 2004) Kris Peeters. In Vlaanderen kiezen sterke figuren voor het Vlaamse niveau, want daar kan er tenminste nog echt krachtig bestuurd worden. In de federale regering moet men blijkbaar tevreden zijn met ministers die op een ander niveau gebuisd zijn, zoals Daerden. Tegelijk valt het op dat men in de federale regering er maar heel moeilijk in slaagt om een nieuwe vice-premier aan te duiden en dat de betrokken partij zelf toegeeft dat haar drie ministers te zwak zijn voor die functie.

De N-VA roept premier Van Rompuy op om van deze herschikking gebruik te maken om zijn regering drastisch af te slanken. Jan Jambon: Als de Vlaamse regering het met 9 ministers kan doen, waarom heeft de federale regering er dan 22 nodig? En dat voor een regering die niets doet! N-VA wil ook dat Van Rompuy van de herschikking gebruik maakt om ervoor te zorgen dat zijn regering minstens evenveel Vlamingen als Franstaligen telt. Nu telt zijn regering maar liefst 12 Franstalige excellenties en slechts 10 Vlaamse. Een federale regering met een Vlaamse minderheid was nog nooit eerder voorgekomen in de Belgische geschiedenis. In een land waar de Vlamingen 65% van de belastingen betalen, is dat totaal onaanvaardbaar.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be