Gemeente Breda

Klokkenberg en Kerk Mgr. Nolensplein op weg naar status van rijksmonument

De Klokkenberg en de kerk aan het Mgr. Nolensplein in de Heuvel worden, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, aangewezen als rijksmonument. Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft op 15 oktober 2007 een lijst met honderd topmonumenten uit de periode 1940-1958 bekend gemaakt.

Op deze lijst komen de twee Bredase gebouwencomplexen voor. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed is nu gestart met de procedure om tot aanwijzing als rijksmonument over te gaan.

Onderdeel van deze procedure is een adviesverzoek aan de gemeente Breda. Het college heeft besloten de raad voor te stellen om voor zowel de Klokkenberg als de kerk in de Heuvel de Minister positief te adviseren.

De Klokkenberg

De Klokkenberg is een zeer goed bewaard gebleven voorbeeld van een sanatoriumcomplex met een architectonisch ontwerp van de hand van landelijk bekende architecten. Het gebouw de Klokkenberg kwam eind 1953 gereed en werd officieel in 1954 in gebruik genomen als sanatorium. Het gebouw heeft een opvallende plattegrond met gescheiden verpleeggebouwen voor mannen en vrouwen, een klooster, een kapel en een economiegebouw waarin onder andere de keukens waren ondergebracht. De gebouwen zijn gebouwd rond binnenplaatsen en verbonden met galerijen.

Op enige afstand van het hoofdgebouw staan een ketelhuis, een transformatorhuis, een boerderij en twee dienstwoningen.

De gebouwen van de Klokkenberg zijn oorspronkelijk met buitengewone zorgvuldigheid in het om- en onderliggende landschap ingepast. Reeds bij de locatiekeuze voor de nieuwbouw van het sanatorium werd rekening gehouden met de relatie tussen de op te richten gebouwen en het landschap. De park- en tuinaanleg van De Klokkenberg werd in het landschap geïntegreerd zonder de bestaande structuren volledig te doen verdwijnen. Een voorbeeld hiervan is de bestaande weg, die parallel liep aan de Galderseweg, die in de aanleg opgenomen is.

Vanwege de bijzondere typologie, architectuur en landschappelijke inpassing heeft gemeente Breda de Klokkenberg met een aantal bijgebouwen en de gehele landschappelijke aanleg in 2000 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Deze bescherming zal geheel worden overgenomen door de status van rijksmonument.

Kerk Heuvel

De kerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijd Durende Bijstand aan het Mgr. Nolensplein is binnen de Heuvel één van de belangrijkste gebouwen. Het gebouw is het centrale punt in de wijk waar heel de wijk Heuvel omheen ontworpen is. Naast de kerk staan een pastorie en sacristie die ook onderdeel zullen worden van het monument. Het complex is in 1951-1953 gebouwd in Delftse Schoolstijl naar ontwerp van de bekende architect Granpré Molière.

Bij de planontwikkeling van de kerk in de Heuvel tot Brede School heeft de gemeente Breda de mogelijke rijksmonumentstatus als uitgangspunt genomen. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed is via reguliere overleggen tussen gemeente en rijksdienst steeds betrokken bij het plan en staat positief ten opzichte van de plannen voor transformatie tot Brede School.

De gemeenteraad buigt zich op 24 september aanstaande over het advies.

Breda, 16 juli 2009