Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 jul 2009

SelectaDNA: minder woninginbraken en veiligheidsgevoel toegenomen

De uitreiking van SelectaDNA in de Venrayse wijk Brukske in mei vorig jaar heeft geleid tot minder woninginbraken in de wijk ten opzichte van de overige wijken van Venray. Ook blijkt uit gehouden enquêtes dat het veiligheidsgevoel in de wijk is toegenomen.

In 2007 was er sprake van een opmerkelijke daling van het aantal woninginbraken in heel Venray (ook in de wijk Brukske). In 2008 steeg echter het aantal woninginbraken in Venray met 53 procent, maar niet in Brukske. Hier bleef het aantal inbraken in 2008 op het niveau van 2007. Daarnaast is het veiligheidsgevoel van bewoners toegenomen. Bewoners zijn van oordeel dat goederen beter beveiligd zijn met SelectaDNA markering en het merendeel (60 procent) voelt zich veiliger in de wijk na de uitreiking van SelectaDNA.

Wat is SelectaDNA
SelectaDNA is een nieuw middel tegen woninginbraken dat voor de eerste keer is ingezet in de wijk Brukske in Venray. SelectaDNA bestaat uit een voor het blote oog onzichtbare onschadelijke vloeistof met een uniek DNA, waarmee de burgers hun waardevolle spullen kunnen markeren. Het DNA gaat in kieren en putjes zitten en is onmogelijk voor 100 procent te verwijderen. De vloeistof licht op zodra het beschenen wordt met Ultra Violet licht. Met SelectaDNA gemerkte bezittingen zijn voor de politie snel te herkennen en eenvoudig tot de eigenaar te herleiden. Gebruik van SelectaDNA leidt ertoe dat gestolen goederen slecht doorverkocht kunnen worden.

Anti-woninginbrakenproject Waak voor Inbraak
De pilot met SelectaDNA maakt een onderdeel uit van het integrale project 'Waak voor Inbraak'. Omdat het aantal woninginbraken in het politiedistrict Venray in 2006 fors was toegenomen, hebben de zeven gemeenten in het district: Bergen, Gennep, Meerlo-Wanssum, Mook en Middelaar, Sevenum, Venray en Horst aan de Maas besloten hun krachten te bundelen. In samenwerking met politie Limburg-Noord, het Openbaar Ministerie, de vier woningcorporaties in het gebied, vertegenwoordigers uit de bouwwereld en de provincie Limburg wordt op een projectmatige actie ondernomen om het aantal woninginbraken terug te dringen. De doelstelling van het integrale project is het aantal woninginbraken in 2008 niet verder te doen stijgen ten opzicht van peiljaar 2006 en in 2009 met 30 procent terug te dringen.