Politie Haaglanden

Persberichten 16 juli

Haaglanden, 16-07-2009

Verdachten vernieling aangehouden

Den Haag/Loosduinen De politie hield woensdag 15 juli om 21.15 uur op de Laan der Kroft zeven jongeren aan voor vernieling. Bij de meldkamer kwam de melding binnen dat jongeren in een speeltuintje meubilair aan het vernielen zouden zijn. In het speeltuintje zagen agenten de jongeren, twee meisjes en vijf jongens in de leeftijd van 14, 15 en 16 jaar uit Den Haag. Ook bleek dat een bankje was doorgezaagd. De jongeren vertelden dat ze niets te maken hadden met de vernieling. Omdat de agenten bij hen (zak)messen aantroffen, namen zij de jongeren mee naar het politiebureau voor verhoor. De politie heeft de vernieling nog in onderzoek.

Politie rolt grote hennepkwekerij op

Den Haag De politie sloeg woensdag 15 juli een gote slag door een professionele hennepkwekerij te onmantelen aan de Stuyvesantstraat. Naar aanleiding van enkele meldingen namen agenten samen met medewerkers van een energiebedrijf poolshoogte in de straat. Onderzoek met een warmtescan wees uit dat in een van de woningen veel warmte vrijkwam en dat zich daar vermoedelijk een kwekerij bevond. Dit was reden om het pand binnen te gaan. Er werd een zeer professionele hennepkwekerij aangetroffen, met ruim 800 plantjes. De energiemeters in de woning waren ook gemanipuleerd. De politie ontmantelde de kwekerij. Daarbij kreeg ze veel bekijks. Een toeschouwer kon zich niet vinden in het opruimen van de plantage en schold de politie de huid vol. Toen agenten deze 26-jarige man uit Zwolle aanhielden, was ook zijn vriendin verontwaardigd. Zij smeet een brandende sigaret in de auto waarin een agent zat; de sigaret ging rakelings langs zijn gezicht. Ook deze 23-jarige vrouw uit Den Haag werd aangehouden.

Gestolen fiets na vijf jaar gevonden

Den Haag Agenten ontdekten dat een 12-jarige jongen uit Den Haag op een fiets rondreed, die vijf jaar geleden als gestolen was opgegeven. De agenten zagen de jongen op 15 juli rond 21.00 uur fietsen op de Houtrustweg. Ze zagen dat hij op een Batavusfiets reed en dat daar geen Axa-slot aan bevestigd was. Normaalgesproken hoort daar een dergelijk slot op te zitten, dus controleerden de agenten het framenummer. Daar kwam uit dat de fiets in 2004 gestolen was. Omdat de jongen nu verdachte was van heling werd hij aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Daar arriveerde ook vader, een 40-jarige man uit Den Haag. Hij verklaarde de fiets ooit te hebben gevonden. Tegen vader en zoon wordt proces-verbaal opgemaakt.

Controle op brommers na verzoek buurt

Den Haag Agenten van Politie Haaglanden controleerden woensdag 15 juli tussen 18.00 uur en 21.30 uur brommers in de Vogelwijk, nadat bewoners hadden geklaagd over overlast door brommers. De overlast bestaat uit het voortdurend rondrijden van de jongeren in de wijk. De politie controleerde op verschillende plaatsen op onder meer de constructiesnelheid van de brommers. Tijdens de controle werden in totaal dertien bekeuringen uitgeschreven, waarvan het merendeel voor bestuurders van bromfietsen bestemd was. Deze verkeersactie krijgt in de zomer een vervolg.

Vrouw (81) opgelicht door neppostbode

Den Haag - Een 81-jarige Haagse is maandag 13 juli in haar woning aan de Laan van Meerdervoort opgelicht door een man die zich voordeed als postbode. Omstreeks 13.00 uur belde de man bij het slachtoffer aan en zei dat hij een pakketje voor haar had. De vrouw moest voor het pakketje een klein bedrag betalen. Toen de vrouw dit cash aan de man wilde betalen, zei hij dat het gepind moest worden. Terwijl de vrouw haar pincode intoetste, keek de 'postbode' netjes de andere kant op. De automaat leek tot twee keer toe niet te werken, waarop de man vertrok en zei dat het postbedrijf de vrouw nog wel een rekening zou sturen.
Naderhand bleek er van de rekening van de Haagse een flink geldbedrag te zijn gepind. De 'postbode' was een getinte man van ongeveer 25 à 30 jaar oud en met een lengte van 1m70-1m75. Hij had kort donkerbruin haar met een scheiding en bruine ogen. De man had een normaal postuur en een keurig verzorgd uiterlijk. Hij was gekleed in kleding van TNT post.
Heeft u maandag deze man gezien in de omgeving van de Laan van Meerdervoort of is hij wellicht ook bij u aan de deur geweest? Heeft u anderszins informatie die kan helpen zijn identiteit te achterhalen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Loosduinen via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor deze vorm van oplichting. Vertrouw alleen uw vaste postbode én uzelf. Het komt helaas voor dat mensen in nagemaakte of gestolen TNT Post-kleding u proberen geld afhandig te maken. Waar moet u op letten?


- U weet zélf het allerbeste óf en waar u artikelen heeft besteld en wat u verwacht.


- Bestudeer goed de afzender op het pakket. Als deze onbekend of onduidelijk is: neem het pakket niet aan en vraag het pakket af te leveren bij het postkantoor. Vraag om een kennisgeving. U krijgt daardoor tijd om te bedenken wie de afzender kan zijn. Als u het weet, kunt u het pakket alsnog ophalen.


- Een postbode vraagt u alleen om een contante betaling. Het gaat dan om een rembourszending. Hij gebruikt geen mobiel pinapparaat. Daarom is een bankpasje ook niet nodig. Nogmaals: check de afzender vóórdat u betaalt. U weet zelf het beste welke artikelen u verwacht.


- Vertel nooit uw pincode aan anderen! Een postbode vraagt er nooit om.


- Geef nooit een kopie van uw legitimatiebewijs af.

Tot slot: onthoud hoe de neppostbode er uit zag en in welke auto hij vertrok. Misschien kunt u zelfs het kenteken noteren. Bel in ieder geval altijd de politie via nummer 0900-8844.

Slachtoffer vindt gestolen telefoon terug

Wassenaar Een 16-jarig meisje uit Den Haag ontdekte woensdag 15 juli dat haar mobiele telefoon was gestolen uit haar tas in een kleedkamer van het Wassenaarse Sterrenbad. Direct belde het meisje met een andere telefoon haar nummer en vervolgens hoorde zij haar telefoon overgaan in een locker. Een medewerker opende dit kastje en de 16-jarige vond haar telefoon. Ze belde daarna de politie, die bij de locker wachtte tot de vermoedelijke dief zich meldde. Toen dat even later gebeurde, werd de man aangehouden. Het bleek te gaan om een 35-jarige man uit Den Haag. Hij heeft de diefstal bekend.

Bierspoor verraadt auto-inbreker

Rijswijk Met behulp van een oplettende getuige en aan de hand van een vers spoor, hielden politieagenten donderdagochtend een auto-inbreker aan. Een oplettende getuige waarschuwde donderdagochtend rond 02.45 uur de politie, omdat er op het Rieteiland een auto-inbreker aan het werk was. De getuige had gezien hoe de dief ook zíjn auto te pakken nam. Politieagenten gingen er direct op af en stelden een onderzoek in de omgeving in. Al snel merkten zij een vers spoor van bier op. Tegelijkertijd waarschuwde een tweede getuige de politie, omdat een man zich verdacht veel interesseerde voor geparkeerde voertuigen op de Strijplaan. Op de Sammersweg troffen ze deze man aan. De 45-jarige Hagenaar was in het bezit van een tas vol bier én mogelijk gestolen goederen. Hij is ingesloten op het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.

Aanrijding tussen bromfietsers

Delft Op de Martinus Nijhofflaan waarschuwden passanten woensdagavond 15 juli surveillerende politieagenten, omdat iets verderop een aanrijding tussen twee bromfietsen was geweest. Op de Voorhofdreef troffen de agenten de twee bestuursters van de bromfietsen aan, van wie er één gewond was. Een 43-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel reed rond 18.45 uur op de Voorhofdreef en wilde rechts afslaan, maar zag hierbij een 20-jarige Delftse over het hoofd. De vrouw uit Capelle aan den IJssel liep een gebroken enkel, een hoofdwond en meerdere schaafwonden op.

Botsing tussen fietsers

Zoetermeer - Op het Gaasterland botsten woensdagmiddag 15 juli twee fietsers op elkaar. Rond 17.20 uur fietsten een 51-jarige man en een 14-jarige jongen, beiden uit Zoetermeer, elkaar tegemoet. Toen de Zoetermeerders elkaar passeerden, raakten zij elkaar en kwamen ten val. De 51-jarige man liep lichte verwondingen op en werd hiervoor in het ziekenhuis behandeld.