Gemeente Onderbanken


Parkstad en Provincie Limburg bereiken akkoord over regiofonds en financiering buitenring

Provincie en Parkstad Limburg zijn gisteren tot overeenstemming gekomen over de financiering van de buitenring en de vorming van het regiofonds voor de uitvoering van de strategische agenda van Parkstad Limburg.

Op inhoud was daar al overeenstemming over bereikt, in het document âWij zijn wat wij delen, wij zijn Parkstadâ maar over inzet van mensen, middelen en mandaat nog niet. Bovendien moesten Parkstad en Provincie het nog eens worden over de financiering van de buitenring. Dat is nu gebeurd. Dat maakt de weg vrij voor de uitvoering van de Parkstad agenda, te meer daar vandaag de 7 Parkstad colleges het voorstel voor de nieuwe (uitvoerings)organisatie van Parkstad hebben vastgesteld.

Overeenstemming Parkstad-Provincie over financiering buitenring en regiofonds.

Â

Wat betreft de buitenring is afgesproken dat Parkstad zich maximaal inspant om de ⬠22,5 miljoen tekort te dekken uit onder andere grondinbreng, compensatie natuurgronden en bijdragen uit europese geldstromen, de brede doeluitkering en het overschot van de binnenring. Hiermee is in principe het voorkeurstracé ad ⬠195 miljoen gedekt. Al eerder was afgesproken dat dit tekort van totaal ⬠50 miljoen over beide partijen verdeeld zou worden. Maar Parkstad en Provincie waren het niet eens over de dekking. De Provincie koppelde deze voor het Parkstad-deel aan het regiofonds, waar Parkstad dat niet wenselijk achtte. Deze overeenkomst laat die koppeling nu los, waardoor er alsnog afspraken gemaakt kunnen worden over de totale financiering van de buitenring én het regiofonds.

De zgn. optimalisaties (aanpassingen en verbeteringen aan het tracé die noodzakelijk zijn om de buitenring op alle punten naar behoren te laten aansluiten) worden tot maximaal ⬠45 miljoen uitgevoerd door geld van de Provincie en het Rijk (2/3) en door opbrengsten uit gebiedsontwikkeling (1/3). Het risico (mee- en tegenvallers in de opbrengsten van die gebiedsontwikkeling) is voor de Provincie. Gedeputeerde Staten legt Provinciale Staten dan ook voor om de bijdrage aan de buitenring met ⬠15 miljoen te verhogen en de opbrengsten uit de gebiedsontwikkeling voor te financieren. Provincie en Parkstad Limburg zijn voorts overeengekomen dat beide partijen hun inbreng in het regiofonds met ⬠5 miljoen verhogen van ⬠20 miljoen naar ⬠25 miljoen om zodoende alle plannen te realiseren die onderdeel uitmaken van de regio-opgave, zoals vastgesteld in het gebiedsdocument âWij zijn wat wij delen, wij zijn Parkstadâ. Partijen hebben nogmaals bekrachtigd dat de zgn. Peutz-driehoek (centrum van Parkstad, Heerlen) onderdeel hiervan uitmaakt en dus voor realisering van projecten hierbinnen een beroep kan doen op het regiofonds. Over eventuele onttrekkingen van gelden uit het fonds vindt gezamenlijk overleg plaats.

Â

Colleges stellen Raadsvoorstel Pact van Parkstad vast: uitvoeringsorganisatie krijgt vaste vormen

Ook zijn de colleges van B&W van de 7 Parkstad gemeenten gisteren akkoord gegaan met het raadsvoorstel voor een nieuwe uitvoeringsorganisatie, op grond van het Pact van Parkstad dat dit voorjaar (21 april) gesloten werd. Het voorstel werkt de inrichting van een nieuwe bestuurlijke en ambtelijke organisatie van het samenwerkingsverband uit. Kern van het Pact is: omklappen van een beleids- naar een uitvoeringsorganisatie die toegerust moet worden met mensen, middelen en mandaten. Het Pact dient uiteindelijk te leiden tot een vernieuwde samenwerkingsvorm om te komen tot realisering van de Parkstad Agenda.

In het voorstel wordt nader ingegaan op de gemeenschappelijke regeling voor de colleges die in de plaats komt van de huidige GR voor de raad. En verder wordt de krachtsverhouding en samenstelling van Het Parkstad Bestuur dat wordt gevormd door een Algemeen Bestuur (met een bestuurlijke vertegenwoordiger uit iedere gemeente) en een Dagelijks Bestuur (van 3 leden en een voorzitter/directeur) nader uitgewerkt. Om te komen tot een slagvaardiger uitvoeringsorgaan wordt gekozen voor regionale aansturing van de programmering en lokale uitvoering in de vorm van projecten en projectorganisaties.

Op 19 oktober a.s. buigen de raadsleden van de Parkstadgemeenten zich over dit voorstel. Dan ligt ook (de vaststelling van) de structuurvisie voor aan de raden.

Â

logo parkstad.bmp

Â