Technische Universiteit Eindhoven

Speurder naar irritant geluid genomineerd voor STW-prijs

Geplaatst: 16 juli, 2009

Een methode om ongewenst geluid zichtbaar te maken krijgt de erkenning van Technologiestichting STW. Uitvinder Rick Scholte is genomineerd voor de Simon Stevin Gezelprijs 2009. Hij ontwikkelde de techniek tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU/e.

Rick Scholte

De methode draagt eraan bij dat irritante of soms zelfs ongezonde geluiden van apparaten en machines tot het verleden gaan behoren.

Scholte is genomineerd vanwege zijn wetenschappelijke excellentie, zijn actieve bijdrage aan de toepassing van hun onderzoeksresultaten en zijn communicatieve vermogen mensen het belang van hun onderzoek te laten zien.

Het onderzoek van Rick Scholte richt zich op sound imaging, het in beeld brengen van het geluid dat apparaten voortbrengen. Op deze manier kun je eenvoudig de exacte oorsprong van geluidsoverlast in machines achterhalen. Dit geeft ontwerpers de gelegenheid het ontwerp aan te passen, waardoor de irritante geluidsbron verdwijnt of in ieder geval minder wordt.

Scholte is inmiddels het bedrijf Sorama gestart, dat bedrijven helpt hun nieuwe producten zo stil mogelijk te maken. Dat is niet alleen een steeds belangrijkere wens van consumenten en bedrijven; strengere wetgeving eist ook dat machines en apparaten steeds stiller moeten zijn.

Jonge onderzoekers
In totaal werden voor de prijs veertien jonge onderzoekers voorgedragen die in 2008 promoveerden op een STW-project. Naast Scholte werden ook Raluca Marin-Perianu (Universiteit Twente) en Jan-Willem van Wingerden (TU Delft) genomineerd voor de titel. Op 8 oktober gaan zij tijdens het STW-Jaarcongres 2009 proberen door middel van heldere presentaties het publiek te overtuigen van hun kwaliteiten. De winnaar krijgt 5.000,- om te besteden aan zijn of haar loopbaan.

Met het uitreiken van deze prijs wil STW technologisch toptalent aanmoedigen om op de ingeslagen weg voort te gaan en zo de innovatiekracht van ons land te vergroten.