Waterleidingmaatschappij Drenthe

Water in Hoogeveen weer lekker zacht

16 juli 2009 Â

Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) heeft de ontharding in Hoogeveen sneller gerepareerd dan verwacht. Vrijdag 3 juli viel de ontharding uit doordat een kelder in het drinkwaterstation onder water kwam te staan. WMD is er in geslaagd de reparatie uit te voeren binnen de oorspronkelijk ingeschatte reparatietijd van twee weken. De installatie is weer in gebruik en klanten in Hoogeveen, Hollandscheveld, Ruinen, Ruinerwold en omgeving hebben weer lekker zacht water uit de kraan.

Minder wasmiddel
De onthardingsinstallatie zorgt ervoor dat het kraanwater een hardheid van 8° Duits heeft. Door de storing had het water de afgelopen anderhalve week een hardheid van 13,5° Duits. Bij zacht water is minder waspoeder, schoonmaakmiddel en shampoo nodig. De vaatwasmachine kan zuiniger worden afgesteld. Ook het milieu vaart er wel bij. In het afvalwater komen minder wasproducten, schoonmaakmiddelen en zoutlozingen van particuliere ontharders terecht. De WMD adviseert klanten met een particuliere onthardingsinstallatie deze weer bij te stellen.

Ontharding in een notendop
De onthardingsinstallatie maakt gebruik van een milieuvriendelijke technologie. In de ontharder zitten zandkorrels die door de opwaartse snelheid van het water tot wervelen worden gebracht. De kalk uit het harde water zet zich af op de zandkorrels. Die groeien aan en zakken naar de bodem van de installatie. Wanneer ze de grootte hebben van een luciferkop worden ze verwijderd en wordt er vers zand aan de ontharder toegevoegd. De aangegroeide korrels zijn geen afvalproduct, maar een grondstof: ze kunnen voor talrijke toepassingen worden gebruikt. De korrels van drinkwaterstation Hoogeveen worden ingezet bij de productie van staal en van glas.