PvdA Europees parlement


Homofobe wet Litouwen onacceptabel

16 juli 2009

In Litouwen is het voortaan verboden om jongeren te informeren over homo- en bisexualiteit. Het parlement in Litouwen heeft gisteren hiervoor een wet aangenomen. Eerder had de inmiddels afgetreden president van Litouwen zijn veto over dit wetsontwerp uitgesproken, maar dit veto is nu door het parlement ongedaan gemaakt.

"Deze homofobe wet is onacceptabel. Het is de wereld op z'n kop en maakt elke vorm van voorlichting onmogelijk. Met deze wet stelt het Litouwse parlement de bescherming van jongeren tegen blootstelling aan bijvoorbeeld extreem gewelddadige films gelijk aan de 'bescherming' tegen informatie over homosexualiteit . Dit is bizar. Het is een grove schending van de rechten voor homo´s in de Baltische staten" , aldus PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt. De afgelopen jaren werden al diverse Gay Prides in Litouwen en Letland verboden.

Bozkurt wil dat de Europese Commissie en Europese ministers optreden. "Wij mogen dit niet accepteren, het moet duidelijk zijn dat we in Europa niet beknibbelen op ieders recht om vrij en zonder vrees uit te komen voor hun seksuele oriëntatie. Daar hoort dus ook bij dat jongeren daar in alle openheid over geïnformeerd mogen en moeten worden", volgens Bozkurt.

Binnen drie dagen moet de nieuwe Litouwse president de wet ondertekenen. Vanochtend al hebben de Europese sociaal-democraten de nieuw verkozen voorzitter van het Europees Parlement, de Pool Jerzey Buzek, opgeroepen hun ongenoegen over te brengen aan Litouwen. Bozkurt : "Het is van belang dat de president van Litouwen duidelijk gemaakt wordt dat een dergelijke wet niet past binnen de EU die wij voor ogen zien" .

Ook in Litouwen zelf is de bezorgdheid groot. De tegenstanders van de wet in het parlement hebben al aangekondigd een klacht in te dienen bij het constitutionele hof in een poging de wet van tafel te krijgen.