PvdA Europees parlement


Poolse voorzitter voor Europees Parlement is historisch

16 juli 2009

"Twintig jaar na de val van de muur in Berlijn en vijf jaar na de toetreding van Polen tot de EU heeft het Europees Parlement de Poolse oud-premier Jerzy Buzek tot zijn nieuwe voorzitter verkozen. Dat is een historisch moment", aldus PvdA-delegatieleider Thijs Berman, "Bovendien is Buzek mede-oprichter van Solidarnosc. Als protestant in het katholieke Polen is hij de uitgelezen man om hier in het Europese Parlement te luisteren naar de verschillende politieke geluiden en op zoek te gaan naar de nuances."

Jerzy Buzek, lid van de Europese Christen-Democratische Partij, werd vandaag in de eerste ronde tot de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement verkozen met een overtuigende meerderheid van 555 stemmen. Hij zal de komende twee-en-een-half jaar het Europese Parlement leiden. Daarna zal de Europese sociaal-democraat Martin Schulz de voorzitterhamer van hem overnemen voor de tweede helft van het mandaat. Zo hebben de twee grootste fracties in het Europees Parlement dat met elkaar afgesproken.

PvdA-er Thijs Berman: "Ik ben geen voorstander van dit soort vooraf gemaakte afspraken, maar met deze uitkomst kan ik wel leven. We hebben rekening te houden met een rechtse meerderheid in het Europees Parlement. De democraat Buzek krijgt mijn volledige steun."