Stadsdeel Zeeburg


---

De douaneloodsen

16 juli 2009
De douaneloodsen aan de Zeeburgerkade worden gesloopt om plaats te maken voor het Kopgebouw met Jachthaven. Het Kopgebouw biedt straks ruimte aan een café, een hotel, jachthavenvoorzieningen, vergader- en conferentiezalen, een parkeergarage en diverse bedrijven. De panden mochten al eerder gesloopt worden, maar werden illegaal bezet door krakers. Begin juli 2009 heeft de politie het terrein ontruimd en kon er begonnen worden met de werkzaamheden.

Foto: Meerkoetennest Bij het gebouw hoort een 300 meter lange steiger. Ook daar wordt een gedeelte van gesloopt. Daar werd nog even mee gewacht omdat er broedende meerkoeten zouden zitten. Stadsecoloog Martin Melchers houdt echter nog regelmatig inspectierondes bij de loodsen. Deze week heeft hij geconstateerd dat de nesten op de steiger nu al meer dan 14 dagen leeg zijn en dat één van de nesten bij nader inzien helemaal geen nest is, maar een hoopje rommel met wat touw erdoorheen en geen nestmateriaal. Deze nesten hoeven niet verder beschermd te worden en dus mag de sloop van de steiger worden afgemaakt.

Omdat er nog twee paar meerkoeten zijn die gebruik maken van de steiger neemt het stadsdeel compenserende maatregelen zodat ze eraan kunnen wennen dat de steiger weggaat. De plantenvlotten die nu aan de douanesteiger liggen worden versleept naar de oude houten steiger voor het terrein van Roders en er worden 'opstap'-vlotjes ter hoogte van de waterlijn tegen de plantenvlotten aangelegd met daarop wat takken en groen. Zo kunnen de vogels toch nog in de buurt blijven wonen

Volgende week worden de loodsen opnieuw geïnspecteerd door de stadsecoloog.

---