Nieuwe vondst dodobotten geven inzicht in de laatste dagen van de dodo

16/07/2009 14:00

Museum Naturalis

Leiden, 16 juli 2009 - Voor het eerst zijn twee botten van een dodo bij elkaar gevonden in de exacte houding waarin de loopvogel is overleden. De nieuwe opgravingsmethode, een polder-ontwateringstechniek, heeft het voor het eerst mogelijk gemaakt om de fossielen in hun originele positie op te graven. Hieruit kan het expeditieteam van het Dodo Research Programme in Mauritius opmaken onder welke omstandigheden de dieren zijn gestorven.

Recente opgravingen aan het dodomassagraf in Mauritius door een internationaal team van Naturalis, Deltares en het Natural History Museum Londen geven inzicht in het leven en dood van de dodo en zijn tijdsgenoten 4000 jaar geleden voordat de mens het eiland koloniseerde. Het team vond deze week een deel van een skelet van een dodo die op zijn rug lag.

Nooit eerder zijn botten van dodo's gevonden in de exacte situatie waarin ze stierven. Nooit eerder ook is een vondst gedaan waarbij twee (of meer) botten van de loopvogel bij elkaar gevonden zijn, zoals nu een pelvis (bekken) en een poot. Eerdere ontdekkingen betroffen steeds losse botten.

De gevonden dodo lag tussen drie uitgestorven reuzenschildpadden die waarschijnlijk vast kwamen te zitten in het moeras. Het is mogelijk dat de reuzenschildpadden, normaal gesproken vegetarisch, zich te goed hebben gedaan aan de dodo. Ook vleermuizen, hagedissen en andere vogels zijn gevonden in de houding waarin ze hun laatste adem uitbliezen. Naast het genoemde skeletdeel zijn ook snavel- en andere botten van dodo's gevonden.

Het moeras op Mauritius is één van de meest rijke fossielen vindplaatsen ooit op een vulkanisch eiland aangetroffen. Sinds de ontdekking zijn op een oppervlak van slechts 25 vierkante meter meer dan 10.000 botfragmenten opgegraven van 23 soorten dieren (schildpadden, vleermuizen, reptielen, vogels), waarvan 14 soorten zijn uitgestorven. Ongeveer 10% van de botten zijn afkomstig van de dodo. De vindplaats biedt een unieke momentopname van een ecosysteem voordat de mens zijn invloed er deed gelden. Deze loopvogel stierf rond 1693 uit, waarschijnlijk doordat de mens voet aan wal zette op Mauritius. De dodo is icoon geworden voor diersoorten die door toedoen van de mens zijn uitgestorven.

Beelden van de opgraving zijn te zien op Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=QCXzKp5Ta4k

Financiers

Deze expeditie is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en Naturalis. Andere financiers zijn Deltares, Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam, het Leids Universitair Fonds en Omnicane, het suikerrietbedrijf dat het team onderdak biedt tijdens de expedities.





http://www.naturalis.nl