Tilburgs maatschappelijk project helpt werkzoekenden aan een baan

16/07/2009 14:00

A&B Groep

Om mensen die door de economische crisis hun werk hebben verloren en in een dip dreigen te raken de helpende hand toe te steken, hebben diverse Tilburgse bedrijven het project Frisse Start opgezet. Frisse Start is een multidisciplinair programma dat mensen helpt om snel en beter bewapend terug te keren op de arbeidsmarkt. "Frisse Start kan iets negatiefs ombuigen naar iets positiefs en een blijvende verandering in levensstijl te weeg brengen", stelt initiatiefnemer Han Walet van Health Club el futUro.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verlies van werk een traumatische ervaring kan zijn, die een negatieve invloed heeft op belangrijke aspecten van iemands functioneren. De Rijksuniversiteit van Groningen concludeerde echter dat sporten bij mensen die langdurig in de WAO verkeren leidt tot een duidelijke verbetering van de lichamelijke conditie, maar ook van de mentale conditie. Zo kregen de deelnemers meer zelfvertrouwen, waren minder depressief en vertoonden een beter algeheel welbevinden. Ook de arbeidsparticipatie was na 15 maanden duidelijk verbeterd.

Met deze feiten als uitgangspunt heeft Health Club el futUro haar maatschappelijke verantwoordelijkheid gepakt. Zij wil de inwoners van Tilburg en omgeving die onlangs werkeloos zijn geworden, helpen bij het op de rit houden/krijgen van hun dagelijks leven en hen tevens steunen bij het vinden van een baan. Daartoe is samen met re-integratiebureau Intermit en HR-dienstverlener Adecco het project Frisse Start opgezet. Het programma is voor personen die hun beschikbare tijd willen investeren in hun gezondheid en welbevinden om daarmee met frisse energie en meer zelfvertrouwen terug te keren op de arbeidsmarkt.

"Wij willen mensen die de pech hebben dat ze hun baan hebben verloren, de helpende hand bieden", zegt eigenaar Han Walet van el futUro. "Werkloos worden heb je meestal niet in de hand, er mee omgaan echter wel. Frisse Start is misschien niet voor iedereen geschikt maar voor degene in de juiste omstandigheden kan het iets negatiefs ombuigen naar iets positiefs en een blijvende verandering in levensstijl te weeg brengen."

Dit wordt bereikt door regelmatige sportbeoefening enerzijds en anderzijds door het vergroten van de zelfkennis van de deelnemers en hun kansen op de arbeidsmarkt. Met de intensieve begeleiding van een Personal Coach, de persoonlijke sportprogramma's, diverse tests en de voorlichting over gezondheid en voeding zorgt Health Club el futUro ervoor dat de deelnemers een gezondere, energiekere levensstijl krijgen. Dat resulteert uiteindelijk ook in een mentale impuls; ze krijgen meer zelfvertrouwen en kunnen daardoor gemotiveerd, weerbaar en zelfbewust het volgende sollicitatiegesprek aangaan.

Arbeidsdeskundige Brigitte Gerringa van Intermit bevestigt dat sporten een positieve invloed kan hebben. "Sporten helpt bij het verbeteren van het algemene welbevinden, de conditie en het houdt je actief. Aspecten die je nodig hebt om zonder baan positief in het leven te blijven staan en energie te houden voor de zoektocht naar die baan."

Naast het sportieve gedeelte kunnen de deelnemers ook workshops en cursussen volgen om hun kennis en vaardigheden te vergroten. Diverse bedrijven hebben hun medewerking toegezegd. Samen met re-integratiebureau Intermit en HR-dienstverlener Adecco gaan zij maandelijks informatieve bijeenkomsten verzorgen over o.a. sollicitatietrainingen, individuele marktwaarde en beroepenoriƫntatie. Later dit jaar wordt een banenmarkt georganiseerd. Voor individuele behoeftebepalingen of hulp op maat kunnen gratis individuele afspraken worden gemaakt met deskundigen o.a. van KZO Advocaten, FitFactor of MKB-Brabant.

Betrokken partijen hebben een budget vrijgemaakt waarmee de eerste 250 personen tegen een zeer voordelig tarief kunnen deelnemen aan het programma. Ook de huidige leden van Health Club el futUro komen in aanmerking voor Frisse Start.

Oud-volleyballer Bas van de Goor ondersteunt het initiatief omdat hij uit ervaring weet welke positieve effecten het sporten op mensen kan hebben. "Ik vind het een geweldig initiatief om de mensen die opnieuw werk zoeken te stimuleren met sport. Met een fris hoofd en lichaam stap je energieker in een volgende uitdaging. Door Frisse Start ben je gewoon beter voorbereid op je toekomst."

Achtergrond informatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat (onvrijwillig) verlies van werk een traumatische ervaring kan zijn, die een negatieve invloed heeft op belangrijke aspecten van iemands functioneren, zowel op het psychosociale als het fysieke vlak. (H. de Witte, 1993, Gevolgen van langdurige werkloosheid voor het psychisch welzijn: overzicht van onderzoeksliteratuur). Uit onderzoek van de Harvard University blijkt dat mensen die werkloos raken een 2 keer zo grote kans hebben op het krijgen van hartkwalen, diabetes en een hoge bloeddruk. (K. Strully, 2009, Job Loss and Health in the US Labor Market). De Vakgroep Sociologie van de UGent vond dat werkloosheid leidt tot een breed gamma van psychische klachten zoals depressiviteit en probleemdrinken. (P. Bracke, 2009, Gemeentelijke werkloosheidsgraad op mentale gezondheid).

Diverse studies hebben verder aangetoond dat meer lichamelijke inspanning dit proces kan stoppen of zelfs omkeren. De Rijksuniversiteit van Groningen concludeerde dat 3 maanden sporten leidde tot een duidelijke verbetering van de lichamelijke conditie, maar ook van de mentale conditie. Zo kregen de deelnemers meer zelfvertrouwen, waren minder depressief en vertoonden een beter algeheel welbevinden. (Dr. J.M.H. Schellekens, ,2003, Beweging als warming-up voor re-integratie. Rijksuniversiteit Groningen,http://www.bewegenwerkt.nl/Onderzoek/EindrapportBWR.pdf).

Resultaten van het onderzoek BWR (Beweging als warming-up voor re-integratie):


- Positieve effecten op het welbevinden- en depressiescores bleken 15 maanden na start van het onderzoek bij de deelnemers nog steeds aanwezig te zijn, terwijl bij de schaduwgroep deze scores over dezelfde periode significant verslechterd zijn.


- De verwachte gezondheids- en conditieverbetering van het programma is aangetoond alsmede een daarmee samenhangende verbetering in het dagelijks functioneren en welzijn van de klanten.


- Vijftien maanden na de start van het programma is arbeidsparticipatie meer verbeterd in de BWR-groep dan bij de schaduwgroep.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.frissestart.nu