Gemeente Achtkarspelen


Druk bezochte orchideeënexcursie in Buitenpost

Elk jaar staan in het voorjaar duizenden orchideeen te bloeien in groengordel van Buitenpost. Dit ecologische beheerde natuurgebied heeft zich ontwikkelt tot een prachtig waardevol natuurterrein. Omdat de gemeente dit graag wil delen met haar inwoners, wordt jaarlijks door het NME een orchideeën-excursie georganiseerd. Zo komt u meer te weten over de planten en dieren die er voorkomen.

Ook dit jaar gingen weer tientallen burgers, onder deskundige begeleiding van ecoloog Jan Willem Zwart, mee met de rondleiding van ongeveer anderhalf uur door dit gebied.
Deze natuurexcursie voor volwassenen heeft veel weg van een ontdekkingstocht,een interessante, globale kennismaking met het betreffende gebied. Op deze verrassende wandelingen ontdekken de inwoners van Achtkarspelen dat in hun âachtertuinâ de meest zeldzame bloemen te vinden zijn.

De gele poelruit staat op dit moment volop in bloei evenals de roze moerasspirea. Tussen de gele bloemen van de ratelaar staat de blauwe beemdooievaarsbek, die ook bekend staat als tuingeranium. Je kunt er valeriaan vinden, bekend van de kalmerende druppeltjes, het heerlijk geurende muntplantje en duizenden margrieten. Verder staan op dit moment vele paarse rietorchissen in bloei. Zelfs de eerste heideplanten zijn spontaan opgekomen. Als de vegetatie bloemrijker wordt is dat weer gunstig voor bloemzoekende insecten als vlinders, zweefvliegen en bijen. Vlinders snoepen er nu van de nectar, er trekken muizen doorheen die weer als maaltje dienen voor roofvogels. Minstens vier ijsvogeltjes vangen hier hun visjes. Door de nieuwe manier van beheren worden bermen, groenstroken en groengordels een toevluchtsoord voor zeldzame bloemen zoals de pimpernel en orchideeën.

x