Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 16 juli 2009

Gemeente Amersfoort start aanpak lichthinder

Veel inwoners van Amersfoort storen zich aan onnodige, overmatige of hinderlijke (reclame)verlichting van de openbare ruimte. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente samen met de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft uitgevoerd. De gemeente heeft daarop besloten een aantal maatregelen te treffen om onnodige verlichting terug te dringen. Deze maatregelen sluiten aan bij de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van energiebesparing

De gemeente zal komend jaar alle Amersfoortse bedrijven door middel van voorlichting stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen en na te denken over technische alternatieven. Het terugdringen van reclame- en sierverlichting zal een onderdeel vormen van de campagne.

Verder heeft de gemeente in april een pilot uitgevoerd met nieuwe lichtmastreclame met energiezuinige LED-verlichting. De pilot bleek succesvol. Deze zomer start de exploitant van de lichtmastreclame, Reclanet, met de vervanging van de ruim 300 lichtbakken.

Eind juni heeft de gemeente ook een begin gemaakt met het geschikt maken van haar eigen lantaarnpalen voor LED-verlichting. De gemeente wil de komende jaren uiteindelijk 3.000 lantaarnpalen, waarvan de armaturen alleen geschikt zijn voor spaarlampen, voorzien van armaturen waarin ook LED-lampen passen.

Daarnaast zal de gemeente onderzoeken op welke manier de aanpak van lichthinder structureel kan worden geregeld; bijvoorbeeld in bestemmingsplannen, via vergunningen of via de Algemene Plaatselijke Verordening.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort