Ministerie van Financiën

Koop geen nepwapen in het buitenland

Nieuwsbericht | 16-07-2009 | Uitvoering

Ieder jaar zijn er Nederlandse vakantiegangers die in het buitenland een nepvuurwapen kopen en brengen deze mee terug brengen naar Nederland. Vooral in Zuid-Europese landen als Spanje en Turkije zijn deze imitatiewapens gewoon te koop omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land.

In Nederland zijn imitatiewapens verboden en op het bezit ervan staat een forse straf.

Namaakvuurwapens lijken op echte wapens, bijvoorbeeld als speelgoedwapen of als onderdeel van een spelcomputer, maar ook als aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. Op het eerste gezicht is het moeilijk om namaakvuurwapens te onderscheiden van echte, zelfs door experts. De uiterlijke verschillen zitten in details of in het kleurgebruik. Criminelen maken hier dankbaar gebruik van. Bij een gewapende overval zien slachtoffers het verschil niet tussen een echt of een namaakwapen. Ook het tonen van een nepwapen in het openbaar, zelfs als spel, kan een agressieve sfeer of geweld uitlokken.

Om de Nederlandse vakantiegangers deze zomer te waarschuwen voor het kopen van namaakwapens, liggen er sinds kort bij de doorlaatposten op Schiphol en Rotterdam Airport flyers van het Landelijk Platform Vuurwapens waarin gewezen wordt op het feit dat nepwapens in Nederland verboden zijn. De komende maanden zullen Douane en de Marechaussee extra streng controleren op namaakwapens.

Iedereen die betrapt wordt op het invoeren van een imitatiewapen is strafbaar en wordt strafrechtelijk vervolgd, ook jongeren. Het wapen wordt in beslag genomen en de bezitter krijgt een boete van maximaal 270 euro.

Foto: Verboden wapens

Meer informatie


* Website Douane; Wapens en munitie; speelgoedwapens en nepwapens

Verwante dossiers


* Uitvoering

Zie ook


* Website Vet Nep!