Dordrechts Museum toont collectie in winkels Museum in de Etalage

16/07/2009 14:30

Gemeente Dordrecht

Originele tekeningen, aquarellen en schilderijen uit Dordrechts Museum in de winkelstraat van Dordrecht

Dordrechts Museum toont collectie in winkels

Tijdens Museum in de Etalage esposeren winkels en horecagelegenheden in de Voorstraat in Dordrdrecht tot en met 27 september 2009 een origineel schilderij, tekening of prent uit de collectie van het Dordrechts Museum. Elk kunstwerk laat een ander gezicht op Dordrecht zien. Al vanaf de 16e eeuw kwamen kunstenaars graag naar de stad vanwege het water, de vergezichten en de wolkenluchten. De stemmige stadsgezichten van Dordrecht zijn eeuwenlang een grote inspiratiebron voor kunstenaars geweest. Veel kunstwerken hebben dan ook een directe relatie met de plek waar ze worden tentoongesteld. Museum in de Etalage, een bijzondere samenwerking tussen winkeliers en museum, is één van de initiatieven om zichtbaar te blijven gedurende de sluiting van het Dordrechts Museum.

Van de 'Dordtse Breitner' Cor Noltee is het schilderij 'Gezicht op de Spuihaven vanaf de Sluisbrug' te zien. Noltee was er trots op als zijn schilderijen voor Breitners werden aangezien. Noltee bewonderde de Amsterdamse impressionist en zocht net als deze zijn onderwerpen vaak in de stad.

Anthonie Pieter Schotel was in zijn tijd zeer bekend. In zijn atelier aan de Bomkade in Dordrecht schilderde hij zijn geliefde onderwerpen schepen en water. Schotel werkte bij voorkeur buiten, om de sfeer direct op het doek te 'toveren' - in een scala van blauwe, bruine, grijze en gele tonen. In de Voorstraat hangt zijn 'Gezicht op een vlot aan de Knolhaven te Dordrecht'.

Niet alleen werk van Dordtse kunstenaars, maar ook van de Amsterdamse impressionist Willem Witsen wordt werk getoond. Net als veel andere kunstenaars was Witsen gefascineerd door de melancholieke sfeer van de oude Dordtse binnenstad. Daarvan worden er drie getoond.

De tentoonstelling is ontworpen als een spannende speurtocht vol verrassingen door de Dordtse vormgevers Henk van Dijke en Robin van de Werff. Het ontwerp bestaat uit opvallende en merkwaardige bouwsels, die zo uit het museum lijken te zijn weggelopen. Door een deurtje te openen kun je het kunstwerk zien, dat zij in hun binnenste mee dragen

Museum in de Etalage is onderdeel van het project Dordrechts Museum op Straat. Het Dordrechts Museum is op dit moment gesloten voor een ingrijpende verbouwing. Met Dordrechts Museum op Straat is het museum tot de heropening in 2010 toch overal zichtbaar en aanwezig in de in de stad.

Museum in de Etalage is een samenwerking van het Dordrechts Museum, het CBK Dordrecht en intree Dordrecht/Dordrecht Marketing en de winkeliers in de Voorstraat.

Alle informatie over toegangsprijzen, openingstijden en de verschillende deelprojecten is te vinden op www.dordrechtsmuseum.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.dordrechtsmuseum.nl

http://www.dordrecht.nl