Gemeente Tilburg

Persbericht
16 juli 2009

36% van de nieuwbouw in Tilburg is levensloopbestendig

Vergrijzing vraagt om flexibele woningen

De afgelopen zes jaar zijn 7.900 nieuwe woningen gebouwd in Tilburg. Gemeente Tilburg heeft onderzocht of die nieuwe woningen levensloopbestendig zijn. Dus of de indeling van deze woningen gemakkelijk aangepast kan worden. En of de woningen gemakkelijk geschikt (te maken) zijn voor rolstoelgebruikers / mensen met een beperking. Levensloopbestendig zijn 2.652 woningen. Nog eens 206 woningen zijn geschikt voor mensen met een geringe fysieke beperking. Samen is dat 36% van alle nieuwe woningen.

Minstens 1.400 levensloopbestendige woningen liggen in de buurt van een zorgcentrum of servicepunt. Deze woningen zijn dus geschikt voor 'verzorgd wonen'.

Verdeling over wijken

De meeste woningen zijn gebouwd in de Reeshof. Daar is 1.279 van de 3.021 nieuwe woningen levensloopbestendig. Op de tweede plaats komt de wijk Oud-Zuid. Maar liefst 486 van de 542 nieuwbouwwoningen zijn daar levensloopbestendig.

Wethouder Wonen Jan Hamming: "We zijn beslist op de goede weg met het bouwen van levensloopbestendige woningen. En we moeten daar de komende jaren zeker mee door gaan. Alleen zo is Tilburg voorbereid op de piek van de vergrijzing. En het past prima binnen ons beleid om duurzaam te bouwen. Met name de wijken de Blaak, Zorgvlied, de Reit, Zand, Wandelbos en Noord vragen nog extra aandacht."

---