Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Dierentuinen waarschuwen: zwerfafval gevaarlijk voor dieren

"Peuken en plastic worden door dieren opgegeten"

Rhenen, 13 juli 2009 - Zwerfafval is gevaarlijk voor dieren. Zij eten het op een kunnen daar ziek van worden. Daarom startte vandaag in Ouwehands Dierenpark Rhenen een actie om aandacht te vragen voor het gevaar van zwerfafval voor dieren. Voor een groot publiek dook zeeleeuw Maya een weggegooid flesje op uit het zeeleeuwenbassin. Daarmee werd symbolisch het startsein gegeven voor de actie waaraan alle 15 leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) meedoen.

Plastic afval op het strand, verroeste blikjes in de berm, peuken op straat... het is allemaal zwerfafval dat door bezoekers achteloos wordt achtergelaten, weggegooid door automobilisten of gedumpt door vissers. Dit wekt niet alleen irritatie op, maar vormt ook een groot gevaar voor dieren. Zo zijn er gevallen bekend van zwijnen met een blikje om de neus, herten met prikkeldraad om hun gewei en vogels met een maag vol plastic. Maar ook zeehonden en dolfijnen worden in toenemende mate het slachtoffer van zwerfafval dat door schepen en toeristen in zee is gedumpt. Alleen al in de Noordzee belandt jaarlijks 20 miljard kilo afval.

Gedurende twee weken staat het Zwerfafval Actieteam elke dag bij een andere dierentuin van de NVD van 15.00 tot ongeveer 17.00 uur. Hieronder kunt u zien waar ze zijn:


* Maandag 13 juli Ouwehands Dierenpark Rhenen
* Dinsdag 14 juli Aqua Zoo Friesland. Leeuwarden
* Woensdag 15 juli Burgers' Zoo, Arnhem
* Donderdag 16 juli Vogelpark Avifauna, Alphen aan den Rijn
* Vrijdag 17 juli Dierenpark Amersfoort
* Zaterdag 18 juli Zoo Parc Overloon en Dolfinarium Harderwijk
* Zondag 19 juli Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek
* Maandag 20 juli Diergaarde Blijdorp, Rotterdam
* Dinsdag 21 juli Dierenpark Wissel, Epe
* Woensdag 22 juli Dierenrijk, Nuenen

* Donderdag 23 juli Artis, Amsterdam

* Vrijdag 24 juli Apenheul, Apeldoorn
* Zaterdag 25 juli GaiaPark Kerkrade Zoo en Dierenpark Emmen


---