Gemeente Waterland

16 juli 2009

Bericht van de WMO-raad

Verslag over de periode 1 januari tot 1 juli 2009

Voortaan doet de Wmo-raad op deze pagina's eens per kwartaal verslag van zijn werkzaamheden. Het gemeentebestuur geeft hiermee gehoor aan de wens van de Wmo-raad om informatie over de activiteiten van de raad toegankelijker te maken. Ook op de gemeentelijke website treft u -iets uitgebreider- deze informatie aan.

De laatste maanden van 2008 heeft de Wmo-raad veel aandacht besteed aan het Wmo Beleidsplan 2009-2012 van de Gemeente Waterland. Van het gemeentebestuur ontvingen wij complimenten over ons uitgebrachte advies. Het advies heeft er bovendien toe geleid dat het beleidsplan op een aantal punten is aangepast.

Verder hebben wij over de volgende punten advies uitgebracht aan het gemeentebestuur:
o De indicatie voor een nieuwe Wmo-aanvraag komt niet meer tot stand via de telefoon, maar door persoonlijk contact met een bevoegde ambtenaar.
o De lange wachttijden voor het verkrijgen van voorzieningen als rolstoelen, scootmobielen en dergelijke. De wettelijke termijn van acht weken is over het algemeen al te lang. In een kwart van de aanvragen wordt deze termijn overschreden dat is niet acceptabel. Wij hebben daarover onze zorg uitgesproken en een aantal voorstellen gedaan om de procedures met het Centrum Indicatiestelling Zorg te versnellen.
o Klachten over hulp bij het huishouden. Geadviseerd is om registratie te laten plaatsvinden naar aard, aantal, gegrond of niet gegrond zijn en tevredenheid over afhandeling.

Deze zomer adviseren wij het gemeentebestuur over de realisatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Vooralsnog leeft bij de Wmo-raad de zorg dat naast de reeds bestaande organisaties voor jeugdzorg er een nieuwe wordt toegevoegd die onvoldoende bevoegdheid krijgt om het geheel efficiënt te laten functioneren.

---