Gemeente Valkenswaard

Dragonder

Vijver Dragonder

In juni vond een inloopavond plaats over de inrichting van het gebied rondom de vijver aan de Dragonder op industrieterrein De Schaapsloop 2. Deze door zandwinning ontstane vijver aan de Dragonder wordt ecologisch ingericht en de inrichting van de vijver en het gebied er omheen zal na de zomervakantie uitgevoerd worden.

Niet vissen of zwemmen
Uitgangspunten voor het ontwerp waren het voorkomen van - in dit geval - ongewenste recreatievormen in de vorm van zwemmen en vissen. Daarbij krijgt het gebied een meerwaarde voor de directe omgeving door het als het ware "terug te geven" aan de natuur. Door het "natuurlijke" pad tussen de achterzijde van de industriepercelen en de vijver te handhaven, kan er ook door wandelaars genoten worden van dit stukje natuur.

Bij de vijver zijn inmiddels borden geplaatst die aangeven dat het verboden is te vissen en/ of te zwemmen in de vijver. Overtreders zullen de eerstkomende weken eerst gewaarschuwd worden, voordat een proces-verbaal wordt uitgeschreven.

Voetgangers-/fietsersbrug
Over de plas komt ook een voetgangers-/fietsersbrug en dus over een mooi stukje natuur. Het is de bedoeling dat de brug een extra aantrekkelijk punt gaat vormen in het fietsknooppuntennetwerk en zorgt voor een extra stimulans van recreatie richting de Leenderbossen. De brug wordt ontsloten op de Zeelberg tussen huisnummer 80 en 78. Vanaf de Zeelberg zal de huidige weg doorgezet worden tot de poort bij huisnummer 78. Daarna gaat hij over in een voet-/fietspad tot aan de Dragonder. Tevens komt er tussen de brug en het Oud Spoor een "stopplek".

Informatie
Met vragen over het voorgaande kunt u terecht bij mevrouw A. de Vries van de afdeling Leefomgeving van de gemeente. Zij is bereikbaar via nummer 040-2083699.