Gemeente Utrecht

Martin Luther Kinglaan afgesloten

De gemeente Utrecht gaat dit weekend de wanden van de bunker aan het 24 Oktoberplein slopen. Dat gebeurt met behulp van springstof. De Ds. Martin Luther Kinglaan is vanaf zaterdagochtend 05.00 uur tot uiterlijk zondag 21.30 uur in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Verkeer vanaf de A2 naar het centrum en terug wordt omgeleid via afrit 7 (Lage Weide) of via de A12, afrit 17 (Centrum / Jaarbeurs). Verkeer richting De Meern wordt omgeleid via A12, afrit 15 (De Meern). Het verkeer kan wel normaal gebruik maken van het 24 Oktoberplein.

De gemeente sloopt de bunker, omdat deze plaats moet maken voor de aanleg van een fly-over (ongelijkvloerse kruising). Vanwege de omvang sloopt de gemeente de bunker in drie fasen. De sloop van het dak, in het weekend van 27 en 28 juni, verliep zeer voorspoedig. De uitgebreide voorzorgsmaatregelen zorgden ervoor dat de veiligheid geen enkele keer in het geding was. Ook bleven het geluid en de trillingen binnen de normen.

Veiligheid
De gemeente heeft de sloop zorgvuldig voorbereid. In de wanden van de bunker komen gaten met springstof. Deze worden gecontroleerd vlak na elkaar ontstoken. Om te voorkomen dat puin zich toch verspreidt, gebruikt het gespecialiseerde slopersbedrijf zo min mogelijk springstof en krijgt de bunker drie lagen speciale rubberen matten. Er is een speciale veiligheidszone ingesteld die wordt afgezet met hekwerken en linten. Verkeersregelaars zijn aanwezig op de verschillende posten van deze zone. De momenten van de implosies worden aangekondigd met geluidssignalen.

Het voetpad aan de kant van de bunker kan tijdens de gehele periode van de werkzaamheden niet worden gebruikt. Het fietspad aan de Ds. Martin Luther Kinglaan (stad uit) is tijdens het weekend afgesloten. Fietsers en voetgangers worden omgeleid. Fietsers en voetgangers kunnen wel aan beide kanten over de De Meernbrug.

Drie P+R's gratis
De gemeente Utrecht adviseert automobilisten van buiten Utrecht tijdens de weekendafsluiting zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer en P+R locaties. De P+R-terreinen Westraven (A12 afrit 17), Papendorp (A12 afrit 16) en Muziektheater (A2, afrit 7) zijn tijdens het weekend gratis. Automobilisten kunnen daar hun auto parkeren en met in totaal vijf personen gratis met het openbaar vervoer op en neer naar het centrum.