Dienstenbond CNV

Nieuws

16 juli 2009

Cao-overleg Achmea na de zomer verder

Op 13 juli 2009 is de laatste poging om voor de zomer nog een cao Achmea af te sluiten mislukt. Na de zomer wordt verder onderhandeld. Lastige punten zijn de loonsverhoging en de afspraken rondom werkzekerheid.

Het laatste cao-overleg voor de zomervakantie heeft helaas geen resultaat opgeleverd. Hoewel er afspraken gemaakt zijn over sociale innovatie, diversiteit, levensfasebewust personeelsbeleid, werkervaringsplaatsen voor wajongers en internationale collegialiteit hebben CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe cao.

De heikele punten zijn werkzekerheid en de loonsverhoging. CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties hebben aangegeven dat zij met betrekking tot werkzekerheid concrete afspraken wil. Dit is nodig om duidelijkheid te scheppen voor iedereen en om te voorkomen dat er een kloof ontstaat tussen beleid en de dagelijkse praktijk. Wij willen dat de medewerkers wel zelf verantwoordelijk zijn voor hun ontwikkeling, maar dat Achmea daarvoor de faciliteiten biedt. Wij willen dat het sociaal plan van toepassing wordt verklaard om op alle veranderingen in de organisatie, die het gevolg zijn van bijvoorbeeld SENS en AWA. Dus ook als dat individuele veranderingen voor medewerkers betekent.
Wij willen concrete afspraken maken om de interne mobiliteit binnen Achmea te vergroten, zodat de inzetbaarheid en werkzekerheid in het veranderende Achmea vergroot wordt.
Ook willen wij dat medewerkers een persoonlijk scholingsrecht krijgen. Want als in de Compasgesprekken afspraken worden gemaakt over ontwikkeling, maar de medewerker kan geen scholing volgen omdat de leidinggevende er geen budget voor heeft, dan is er iets mis. Immers, zowel voor de inzetbaarheid van de medewerker als voor de ontwikkeling van Achmea is het nodig dat medewerkers geschoold worden c.q. blijven. Achmea is ervan overtuigd dat erin het verleden al goede afspraken zijn gemaakt. CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties hebben aangegeven dat de afspraken kennelijk weinig concreet zijn, want zij worden niet eenduidig toegepast.

Achmea heeft verspreid over de looptijd van 1 jaar krap 1% loonsverhoging geboden. Dat is voor vakorganisaties te weinig.

Gelet op het bovenstaande hebben partijen afgesproken de onderhandelingen na de zomer op 7 september 2009 voort te zetten. Vanzelfsprekend houden wij u dan op de hoogte.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).