Laptop favoriete hulpmiddel mobiel werken in ondernemersland

16/07/2009 15:58

Vodafone Libertel NV

Managementstijl bottleneck bij acceptatie mobiel werken; cultuuromslag is noodzakelijk

Amsterdam, 16 juli 2009 - Laptops winnen aan populariteit in het Nederlandse bedrijfsleven, zo blijkt uit onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum - www.leefritme.nl - dat vandaag de volledige resultaten van 'Het ritme waarop Nederland werkt' publiceert. 55% van de ondernemers vindt het belangrijk om zelf een laptop te hebben en ziet eveneens de toekomst van hun eigen bedrijf met veel laptops tegemoet. Toch betekent dit nog geen massale acceptatie van mobiel werken. Voor een minderheid van de ondernemers heeft de toenemende mobiliteit, doormiddel van hulpmiddelen zoals laptops, smartphones en mobiel internet, namelijk ook nadelen. Zo vreest een derde van de ondernemers dat flexibel en mobiel werken de controle op werknemers verslechtert. De overgang naar mobiel werken vergt een cultuuromslag en een ander stijl van leidinggeven. Uit het onderzoek komt naar voren dat progressieve managers die zichzelf zien als 'inspirator' hiermee voorop lopen. Deze groep ondernemers wil dat werknemers zelf creatief omgaan met ideeën vanuit het management. Zij zijn er tevens van overtuigd dat werknemers het best zelf kunnen beslissen waar en wanneer ze het meest productief zijn.

Aan de technologische hulpmiddelen zal het niet liggen. Het onderzoek toont aan dat de laptop bezig is met een opmars en favoriet is onder de meerderheid van de ondernemers (55%), gevolgd door mobiel e-mail en internet op de laptop (20%), mobiel internetkaarten (16%), smartphones en Blackberries (16%), E-mail (16%) en mobiel internet (15%) op de mobiele telefoon.

De primaire doelstelling van het onderzoek is om inzicht te verkrijgen in het ritme waarop de Nederlandse ondernemer werkt, in de huidige werkpatronen en wat men daarin verwacht voor de toekomst. Philip de Wulf, directeur van het Leefritme Kenniscentrum en verantwoordelijk voor het onderzoek zegt: "De grootste groep van de respondenten uit het onderzoek sluit aan bij wat we noemen de 'conservatieve ondernemers'. Vasthouden aan traditionele werkpatronen, aan controle en zekerheden spelen bij keuzes omtrent nieuwe technologische middelen een grote rol. Echter duidt de positieve kijk van ondernemers ten opzichte van laptops op een eerste stap richting flexibel werken. Daarnaast bevindt de Nederlandse markt zich in een overgangsfase naar een kenniswerkers economie. Als de overheid een bijdrage levert om het ondernemers gemakkelijker te maken in het overschakelen naar mobiel werken, denk ik dat de omslag sneller komt. Een goed voorbeeld hiervan is het PC privé project, dat in de jaren negentig privé PC-gebruik stimuleerde."

Vodafone Nederland is voorvechter op het gebied van mobiel werken en steunt het Leefritme Kenniscentrum. Het bedrijf heeft binnen het hoofdkantoor in Amsterdam geen vaste telefoonlijn of vaste werkplekken voor werknemers. Daarvoor in de plaats zijn mobiele telefoons, smartphones en laptops met mobiel internet gekomen en heeft het bedrijf flexibele werkplekken gecreëerd en geeft Vodafone medewerkers de ruimte om te werken waar en wanneer zij het meest productief zijn.

Jeroen Hoencamp, directeur zakelijk markt Vodafone Nederland, zegt: "Wij hebben in de eerste plaats laptops, mobiele telefoons en smartphones ingezet om onze werknemers productiever, creatiever en flexibeler te laten werken. Onder andere de file problematiek, een nieuwe generatie die de werkvloer betreedt en ouders die het gezins- en werkleven beter willen combineren, zorgen ervoor dat wij op een andere manier naar werkritme gaan kijken. De cultuurverandering naar mobiel werken vergt tevens een andere stijl van leidinggeven. Vodafone biedt ondernemers de helpende hand bij het omgaan met deze maatschappelijke ontwikkelingen op de werkvloer, door vast en mobiel, spraak- en datadiensten naadloos op elkaar aan te laten sluiten, zowel in als buiten kantoor."

Het onderzoek 'Het ritme waarop Nederland werkt' vond plaats in maart en april van dit jaar. Daarbij zijn 1142 Nederlandse ondernemers, directeuren en ICT-beslissingnemers ondervraagd. Tijdens het Symposium 'Werkt mobiel werken' op 17 juni jl., georganiseerd door de Taskforce Mobiliteitsmanagement en het Leefritme Kenniscentrum werden al voorlopige resultaten van het onderzoek bekendgemaakt. Het volledige onderzoeksverslag is terug te vinden op de website van het Leefritme Kenniscentrum: www.leefritme.nl.

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /





http://www.leefritme.nl