Ministerie van Defensie

Landmacht

Periodiek overzicht Afghanistan

16 juli 2009, 16.00 uur

Nederlandse militairen in een terreinwagen tijdens een patrouille in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie In de Baluchivallei zijn afgelopen week extra patrouilles uitgevoerd om de contacten met de bevolking te intensiveren. Afghaanse, Australische en Nederlandse militairen hebben hierbij verschillende wapenvondsten gedaan. De gevonden geweren, mortiergranaten, 107mm raketten, magazijnen en munitie zijn in beslag genomen en vernietigd. Luitenant-generaal Jansen (midden) en generaal Van Uhm (rechtsachter) in gesprek met Nederlandse militairen. - Foto: ministerie van Defensie

Bezoek CDS Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm bezocht afgelopen week de Nederlandse troepen in Afghanistan. Hij werd vergezeld door Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen. In Uruzgan bezocht hij de vooruitgeschoven post Mirwais in Chora, Kamp Holland in Tarin Kowt en Camp Hadrian in Deh Rawod.

In Chora lichtten de Nederlandse, Australische en Afghaanse commandanten hun huidige operaties toe en maakte de delegatie een wandeling over de bazaar. Daarnaast werd uitgebreid stilgestaan bij het werk van de militairen op Kandahar Airfield. Vanuit die locatie werken militairen van de Air Task Force, op het Hoofdkwartier van Regional Command South en in diverse ondersteunende eenheden. In Kabul maakte de CDS kennis met de nieuwe commandant van ISAF, generaal Stanley McCrystal. Generaal Van Uhm reikte de Gevechtsinsignes uit. - Foto: ministerie van Defensie

Gevechtsinsignes uitgereikt Voor het eerst is binnen Defensie het `Insigne voor Optreden onder Gevechtsomstandigheden' toegekend. De CDS reikte de nieuwe onderscheiding donderdag 9 juli in Uruzgan uit aan militairen die onlangs een vuurcontact of aanslag met een geïmproviseerd explosief meemaakten. Enkelen van hen kregen het zogenoemde Gevechtsinsigne voor de gevechten die plaatsvonden tijdens een recente konvooioperatie. Andere militairen ontvingen de decoratie voor eerdere optredens.

Na deze eerste toekenning in het uitzendgebied, gaan binnenkort ook de krijgsmachtdelen over tot de uitreiking van de gevechtsinsignes die met terugwerkende kracht zijn aangevraagd. Het insigne is bedoeld als een blijvende waardering en maakt deel uit van het huidige decoratiestelsel dat 1 juni 2001 is ingevoerd. Het wordt toegekend aan individuele militairen die vanaf die datum met direct vijandelijk vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden te maken kregen.

Hoogwaardigheidsbekleders openen het OCC-P. - Foto: ministerie van Defensie

Alarmlijn geopend Het Operational Coordination Centre Provincal (OCC-P) is 9 juli officieel geopend in Tarin Kowt. Voortaan kan de bevolking met één telefoontje de Afghaanse veiligheidsdiensten waarschuwen voor verdachte situaties, Improvised Explosive Devices (IED's) melden of om dringende assistentie vragen.

In het OCC-P wordt na het telefoontje door het leger, de politie en de inlichtingendienst bekeken wie actie moet ondernemen. Het centrum speelt een grote rol tijdens de verkiezingen in augustus. Het is nog niet in alle districten veilig om te stemmen. Een goede coördinatie tussen politie en het leger is dus van groot belang.

Ontwikkeling en veiligheid Op de laatste malik shura(vergadering van dorpsleiders) heeft het Provinciaal Reconstructie Team van Deh Rawod de maliks gecomplimenteerd over de laatste verbeteringen op het gebied van ontwikkeling en veiligheid, en de samenwerking met het lokaal bestuur. Er is een elektriciteitsnetwerk beschikbaar op de bazaar, de telefoonmast van Roshan werkt, de rechtbank is bijna gereed en het lokale trainingscentrum kan binnenkort in gebruik worden genomen. De papieren worden ondertekend. - Foto: ministerie van Defensie

EUPOL Het hoofd van de EUPOL-missie (European Police) in Afghanistan, de Deense generaal Kai Vittrup, ondertekende afgelopen vrijdag op Kandahar Airfield de Technical Arrangement waarin de ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Defensie aan EUPOL is vastgelegd. De ondertekening werd bijgewoond door de commandant van het Contingentscommando, commandeur Jelle Snoeks en de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan, de heer Hans Blankenberg. EUPOL draagt bij aan de vorming en opleiding van de Afghan National Police (ANP) om daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de veiligheid in Afghanistan.

Gevechtscontacten * In een operatie van Task Force 55 zijn meerdere IED's gevonden en onschadelijk gemaakt. Tijdens verschillende patrouilles werd de special forces-eenheid beschoten. Het vuur is telkens beantwoord, waarbij aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers zijn gevallen. Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en F-16's hebben hierbij ondersteuning geleverd. * Afgelopen weekend heeft het konvooi dat onlangs tussen Tarin Kowt en Kandahar werd aangevallen zich terugverplaatst. De eenheid heeft vuur uitgebracht op een geïdentificeerde vijandelijke strijder. Onderweg is het konvooi eenmaal onder vuur genomen, waarop de eenheid teruggevuurde. Hierbij zijn aan vijandelijke zijde waarschijnlijk slachtoffers gevallen. * F-16 jachtvliegtuigen van de Nederlandse Air Task Force ondersteunden afgelopen week meerdere malen grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. * Kandahar Airfield was afgelopen week doelwit van een raketaanval. Hierbij vielen geen gewonden en werd geen schade aangericht.

Verwijzingen

* Kaart Uruzgan * Webpagina | 2 juli 2009 | pdf, 1 pagina, 430 KB